Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Lokalfotbollen får det allt tuffare att överleva. Bild: SUVAD MRKONJIC

Fotbollen vädjar till politikerna: Inte tid att vänta

Antalet anställda inom Göteborgs fotbollsklubbar har halverats sedan 1992. Föreningar är på väg att gå under. Nu vädjar förbundet till stadens politiker att agera kraftfullt – och snabbt.
– Våra föreningar har inte tid att vänta, säger kanslichefen Ulf Carlsson.

I augusti i fjol bjöd Göteborgs fotbollförbund in stadens ledande politiker för ett möte om föreningslivets villkor och förutsättningar. Man tog med sig ett antal konkreta förslag som politikerna fick ta ställning till, bland annat:

– Ett kommunalt föreningskonsulentbidrag på 25 miljoner.

– Dubbelbemanning i föreningar i socialt utsatta områden – 12 miljoner kronor.

– Ledarvodering i utsatta områden. 1,5 miljoner.

På sin hemsida redovisade man sedan hur de olika partierna ställde sig i de olika frågorna, och man tyckte sig då ha en majoritet för att få igenom de tre förslagen ovan.

Men efter valet, som gav staden ett nytt styre, är man nu orolig att idéerna läggs på is – inte minst med tanke på att flera av Allianspartierna var minst positiva till de framlagda idéerna.

– Det måste man ju respektera. Några av dem har den politiska makten i dag, om än i minoritet, säger Ulf Carlsson.

Ulf Carlsson, kanslichef, Göteborgs fotbollförbund. Bild: Privat

"Vi behöver förstärkning"

Hans motdrag har därför blivit att vända sig till de partier som var mest positiva, och som tillsammans utgör en bred opposition – som kan få igenom beslut i fullmäktige. I ett brev till Socialdemokraterna, Demokraterna, Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet påminner Göteborgs fotbollförbund om att partierna i augusti uttalade sig positivt till satsningen på föreningslivet.

”Min oro är att den samsyn kring åtgärder som vi hade i anslutning till vår politikerdebatt kommer att bli mycket svår att sjösätta, då vi är så splittrade”, skriver Ulf Carlsson och syftar på det nya parlamentariska läget.

Till GP säger han:

– Vår idé är att åstadkomma någon form av överenskommelse över blockgränserna. Att man lyfter undan den här frågan från den vanliga politiken på något sätt.

Carlsson menar att det nu finns en risk att förslagen ska stanna vid skrivbordet.

– Oron är att den politiska politiska processen avstannar. Det har inte våra föreningar tid att vänta på. Då kommer det finnas ett antal föreningar som inte kommer att kunna ha någon verksamhet, det ser vi redan.

Det är framför allt i de så kallade utsatta områdena som föreningslivet tagit stryk de senaste åren. Och enligt Göteborgs fotbollförbunds siffror är antalet anställda i stadens fotbollsföreningar i dag mindre än hälften jämfört med för 28 år sedan. Ulf Carlsson tycker att det är dags att politikerna tar frågan på större allvar.

– Det känns som att de fortfarande lever i tron att det löser sig. Att idrotten och föreningslivet klarar av att bära en stor del av den sociala fostran. Men så är inte fallet längre, vi behöver förstärkning.

Lega (KD): "Då landar vi snett igen"

David Lega kristdemokrat och Alliansens talesman i idrott- och föreningsfrågor. Han vänder sig emot förslaget att arvodera ledare.

– En av föreningslivets stora fördelar är att det bygger på ideellt engagemang. Den dagen vi börjar anställa fotbollstränare är de inte längre en del av Göteborgs föreningsliv, utan en del av den kommunala sektorn. Vi höjer föreningsbidragen med tio miljoner i Göteborg, och om föreningar sedan vill använda det till att anställa personer – det har jag inga synpunkter på, säger Lega.

Han bekräftar därmed att fotbollförbundet har större chans att få igenom förslaget med hjälp av oppositionen. Detsamma gäller de 25 miljonerna till föreningskonsulenter.

– Det är jättelurigt om vi inom politiken börjar göra föreningarna jobb. Att de ska administrera och sköta sin förening tycker jag ingår i det grundläggande för att de ska få stöd. Om vi ska göra deras verksamhet åt dem, då landar vi snett igen, säger Lega.

Han är även emot det socioekonomiskt riktade föreningsstöd förra som den förra rödgröna majoriteten införde, där fem miljoner gick till utsatta områden.

– Vi tar bort det, för med vår modell får alla föreningar mer pengar, säger Lega och syftar på den generella höjningen med 10 miljoner totalt.

Menar att idrotts- och föreningslivet underskattas

Förslagen som fotbollförbundet menar att det fanns en enighet kring innan valet handlar om investeringar på knappt 40 miljoner kronor. Och det syftar till föreningslivet i stort, inte bara fotbollen.

– Nej, det är egentligen allmänt. Vi ser ju att idrottsföreningarna även i andra idrotter har det tufft. Det tenderar att bli få stora föreningar i sporter som handboll och hockey. Vi tror att det är bättre att ha många föreningar som är etablerade ute i stadsdelarna, säger Ulf Carlsson.

Han menar att även Stefan Löfvens nya regering tyder på att fokuset på idrottsfrågor är för litet.

– Det finns ett intresse, men de politiska partierna underskattar idrotten och föreningslivet. Det är ju samma på nationell nivå. De frågorna ligger ju under kulturdepartementet nu, och det tror inte jag är bra, säger Carlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.