Ygeman: Bråk och knallskott irriterar mig mest

Anders Ygeman är en inbiten fotbollsbesökare och som inrikesminister också ansvarig för polisväsendet. GP träffade honom på Gamla Ullevi. – När det blir bråk och knallskott irriterar mig mest, säger han.

ANNONS
|

I GP skildrade vi supporterpolisens arbete under matchen mot Djurgården. En som också var på Gamla Ullevi den kvällen var inrikesminister Anders Ygeman – iklädd djurgårdshalsduk.

– I grunden är det såklart säkert att gå på fotboll, men det har varit några riktigt dåliga händelser i år. Jag tänker på bråket innan Djurgården, jag tänker på knallskottet här. Och det är klart att klubbarna måste ta tag i det, annars riskera man att tappa den stora publiken. Allsvenskans publikutveckling är ju underbar. När jag började gå på fotboll med farsan så var det fyra, fem tusen på läktarna och vad har vi nu, 16-20 liksom? Det är ju riktigt glädjande. Men då måste man ju ha ett arrangemang som lever upp till det, säger Ygeman till GP.

ANNONS

Vem har störst ansvar för säkerheten på arenan, polisen eller arrangören?

– Arrangören såklart. Men också polisen i dialog med de krav man ställer på säkra arrangemang. Men jag är inte ute efter att peka finger, utan att alla ska göra sin del. Klubbarna gör sitt, polisen gör sitt, och det finns saker vi kan göra inom politiken, säger Ygeman.

Han syftar bland annat på det lagförslag om maskeringsförbund som ska presenteras till sommaren.

Vad är det du vill att klubbarna ska göra som inte görs?

– Man kan använda sig mer av tillträdesförbudet än vad man. Idag har vi en möjlighet för klubbarna att gå in och anmäla tillträdesförbud och jag tror bara det är två klubbar som har gjort det. Där måste klubbarna bli bättre..

Och vad kan polisen göra?

–Se till att tillträdesförbudet har en bättre teknisk lösning, för den är inte riktig ok än. Polisen måste bli bättre så att man får digital tillgång till systemet, istället för bara manuell tillgång.

Vad stör dig mest när du går på fotboll?

– När det blir bråk och knallskott irriterar mig mest. Sen behöver man kanske ta ett snack om hela attityden. Det kan bli jävligt aggressivt och användas ett språk som kanske inte är det som gör att man blir mest sugen att ta med sina barn. Där tror jag att man har ett kulturbygge att göra. Det är bara att titta, det är ju fortfarande för få tjejer på läktarna.

ANNONS

Vilka andra länder kan Sverige lära av?

– Det är ju klart att Tyskland kommer alltid upp, de har enorma publiksiffror och ganska tryggt på läktarna. Jag tittar hellre dit än på England, som ju har prisat bort de traditionella supportrarna i hög grad.

Där vill du inte att vi hamnar?

–Nej. Jag vill ju att fler ska gå på fotboll, inte färre. De har säkert gjort mycket bra, men de har i mångt och mycket prisat bort publiken. Och att byta publik, jag tror inte det är lösningen. England är mycket större land, med större publikskaror. Vi måste nog jobba mer med att hålla borta problemsupportrarna.

Kan du förstå de som inte tycker det är rimligt att polisen behöver lägga så mycket resurser på fotbollsmatcher?

–Jag förstår den kritiken. Samtidigt är det många andra evenemang som tar stora resurser. Och man måste vara tydlig och säga att den som har arrangemanget har störst ansvar, och det är också där intäktsströmmen finns. Men sedan måste man se till att man löser problemen och då tror jag att polisen i värsta fall måste ställa högre krav på arrangören.

ANNONS