Xabier Ruiz de Ocenda ny assisterande tränare i Öis

Örgryte agerar i krisen och stärker upp i ledarstaben.
Sällskapet har plockat in La Liga-meriterade tränaren Xabier Ruiz de Ocenda som assisterande tränare.
– Detta kan vara den sista pusselbiten, säger Fredrik Björk, styrelsemedlem i Öis.

ANNONS
|

Örgryte IS har en tuff säsong i superettan som tabellens nästjumbo.

Nu agerar man i krisen.

Under onsdagen meddelade klubben att man förstärker i ledarstaben. Det genom att plocka in Xabier Ruiz de Ocenda som assisterande tränare.

– Vi, tillsammans med Jeffrey Aubynn, resten av ledarstaben och laget kände att vi behövde få in någon som hade mer kunskap och erfarenhet av försvarsspel. Xabier passade in bra där, berättar Fredrik Björk som är styrelsemedlem i Öis.

Xabier Ruiz de Ocenda har sedan 2022 varit en del av klubbens samarbete med Real Sociedad, där han haft en tjänst som utvecklingschef i Öis akademi. Den rollen kommer han att gå tillbaka till efter säsongen.

ANNONS

Hur kommer det sig att klubben inte har agerat innan?

– Dels på grund av att man behöver veta vem som ska ta platsen. Det finns inte enbart en anledning till att man ligger där man ligger i tabellen, så kan man säga. Vi har gjort förstärkningar i truppen i form av en del offensiva spelare. Jag upplever det som att vi har agerat och att detta kan vara den sista pusselbiten.

Fredrik Björk fortsätter:

– Det är alltid en viss process för att komma fram till vad problemet är och vad som kommer göra skillnad. Man vill inte göra för mycket heller, risken är att man rör till det eller att stämningen blir stressad. Vi som styrelse eller ledning måste noga avväga hur det landar innan vi gör förändringar. Det upplever vi att vi har gjort nu.

Om ni inte får önskad effekt, är ni öppna för att agera mer?

– Ja, även om jag i dagsläget inte ser vad mer vi skulle kunna göra kanske det är något som dyker upp. Utgångspunkten är såklart att detta, tillsammans med en del nyförvärv som är på plats nu, kan göra att vi hittar ny energi och att vi kollektivt knyter näven i fickan och verkligen tömmer oss de sista två månaderna för att klara kontraktet.

ANNONS

Den 36-årige spanjoren har meriter La Liga, där han bland annat ingick i ledarstaben när Atletico Madrid blev spanska mästare 2021.

Xabier Ruiz de Ocenda gör sin första träning med laget i dag. Så här säger han i ett uttalande på klubbens hemsida:

– Det var en ära att få frågan. Tanken var inte att det skulle bli såhär, men eftersom klubben kände att jag kunde bidra i den här speciella situationen och Real Sociedad tyckte det var en bra idé så tvekade jag aldrig.

LÄS MER:Öis tränare Jeffrey Aubynn om samtalet med supportrarna

LÄS MER:Fem punkter efter Öis–Örebro SK

LÄS MER:Så bra har klubbarna agerat på transfermarknaden i sommar

ANNONS