Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

p_7PbVFKTn_1TE54jiBIGyt867g.jpg
Bild: Bildbyrån

Vilken är Göteborgs bästa allsvenska klubb?

Vilken allsvensk klubb är bäst i staden? Inför måndagens derby på Bravida arena har GP jämfört BK Häcken och IFK Göteborg i elva parametrar under tio års tid. Här är vad vi fann.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kommentar: Det är ingen hemlighet att IFK Göteborg över tid har det bästa facit. Det gäller även i närtid. Blott fyra Häckensegrar de senaste tio åren, där det senaste mötet på Bravida arena sticker ut rejält. Nio av 19 matcher har slutat med IFK-seger, medan fyra har slutat oavgjort.

Fotboll%2C+Allsvenskan%2C+IFK+G%C3%B6teborg+-+H%C3%A4cken
IFK Göteborg gick segrande ur vårens derby på Gamla Ullevi. . Bild: MICHAEL ERICHSEN

LÄS MER: Derbyt som förändrade styrkeförhållandet

Kommentar: För andra året i rad ser BK Häcken ut att sluta före IFK Göteborg i tabellen. Det skulle i så fall vara andra gången i historien de lyckas med det. Derbyt är sista halmstrået för IFK om de skall kunna gå ikapp. Just nu skiljer tio poäng mellan lagen.

Kommentar: 481-459 till Häckens fördel i antal gjorda mål, vilket bekräftar tesen om Gulsvart som ett målglatt gäng. Åt andra hållet är det fördel IFK, 336 insläppta mot 359 för Häcken. Över tio år skiljer det ett mål i målskillnad, plus 123 för Blåvitt, plus 122 för Häcken.

Kommentar: Tämligen jämnt skägg. 128 segrar för IFK, 126 segrar för Häcken, de innebär drygt 12,5 segrar i snitt per säsong. Kan bli svettigt för IFK, som står på sju nu, att nå upp till.

LÄS MER: Ett nästan helt nytt IFK Göteborg

Kommentar: Det är alltid bra att sätta saker i perspektiv. Årets blåvita publiksnitt är på drygt 10 000 är i en jämförelse inte jättedåligt, men likväl sämst på tio år. Häcken väntar fortfarande på en Bravida-effekt. Nya arenan har varit i bruk sedan juli 2015 och snittet har minskat varje år. Tydligt: Resultat och förväntningar styr publiksiffror. Silveråret och säsongen därefter är bäst. Samma för IFK. Silveråren 2009 och 2015 sticker ut.

Kommentar: Både Häckens och IFK Göteborg akademier är topprankade i Sverige, IFK Göteborg verkar enligt statistiken vara på väg att uppfylla målet om ökad andel akademispelare i A-truppen. Häcken har framgångsrikt tagit fram, etablerat och sålt talanger till utlandet.

f2ImuS2uf-craXysxQ7TQ8_6dTI.jpg
Christoffer Källqvist har gått från Häckens akademi och har sedan dess varit en del av Häckens a-trupp. . Bild: MICHAEL ERICHSEN

Kommentar: Fördel IFK Göteborg. 13 spelare har representerat det svenska A-landslaget sedan 2009. Motsvarande siffra för Häcken är sex.

o7fRyNXeFJ63volFymPxg_4avEY.jpg
Pontus Dahlberg, som lämnade klubben i somras, är IFK Göteborgs senaste landslagsrepresentant. . Bild: PETTER ARVIDSON

Kommentar: Medan Häcken på tio år har ökat sin omsättning med drygt 70 miljoner var IFK Göteborgs 2017 lägre än vad den var 2009, dessutom 44 miljoner lägre än 2016.

Kommentar: IFK Göteborg har lidit av ett tuffa driftunderskott och behov av årliga transfernetto. Resultatet över en tioårsperiod är nedslående minus 12,6 miljoner. Häcken, å andra sidan, har backat två år av tio, 2016 efter beslut att satsa extra på truppen.

Kommentar: Fram till 2010 var IFK Göteborgs egna kapital större än Häckens. Nu skiljer 50 miljoner kronor – åt andra hållet. IFK Göteborgs är ett nytt 2017 från ett negativt eget kapital – och riskerad elitlicens. Häcken är trea i Sverige bakom Malmö FF och AIK.

Kommentar: IFK Göteborg har sedan 2017 skurit bort 20 miljoner i lönerelaterade kostnader och är nu för första gången nere på samma nivå som BK Häcken. IFK har aviserat att en översyn skall göras av verksamheten under hösten.

Summering: Totalt sett har BK Häcken passerat IFK Göteborg på flera av parametrarna. Återstår att se om det är tillfälligt eller något som på sikt kommer normaliseras.

Mest läst