Vilda glädjen för United – Zlatan tar ny tung titel

José Mourinho kan andas ut – Manchester United spelar i Champions League till hösten. Paul Pogba visade vägen när Ajax 2–0-besegrades i Europa League-finalen på Friends arena.

|

Ett fysiskt starkt och rutinerat Manchester United mot ett ungt och fartfyllt Ajax. På förhand höjdes röster om att det nederländska laget mycket väl kunde ställa till med en skräll, men José Mourinhos lag gav dem inte chansen.

Den portugisiske managern kom till matchen med ett grymt finalfacit – elva segrar på 13 försök. Nu har han tolv på 14. Mourinho är expert på att ta hem avgörande matcher och tack vare Paul Pogba utvecklades tillställningen mot Ajax precis som han planerat.

Fransmannen sköt 1–0 i den 18:e minuten. Ajaxmålvakten André Onana ställdes av att bollen ändrade riktning på mittbacken Davinson Sánchez. Och världens dyraste fotbollsspelare lär ha känt hur ett ton av press lättade från hans axlar.

Talangerna körde fast

Ajax hade svårt att få fart på lagets vanligtvis så fartfyllda anfallsspel. Manchester United låg rätt i positionerna och bromsade det unga motståndarlaget.

Men vid några tillfällen blixtrade Ajax till, som i den 37:e minuten när avige högeranfallaren Bertrand Traoré sprang slalom mellan ett par Unitedspelare. Attack avvärjdas inte förrän djupt inne i engelsmännens straffområde.

Manchester United hade kontroll på matchen, men inför den andra halvleken hade laget bara en bräcklig 1–0-ledning. Och Ajax tränare Peter Bosz hoppades förstås att hans unga offensiva lag skulle kunna fixa ett kvitteringsmål.

Mchitarjan satte tvåan

Men det blev Manchester United som fick en drömstart på den andra akten. Chris Smalling nickade ner en högerhörna och armeniern Henrich Mchitarjan stötte in 2–0. En fullträff som var frukten av det engelska lagets fysiska överlägsenhet.

Fullträffen gjorde att United kunde hålla sig till Mourinhos disciplinerade taktik och Ajax var egentligen aldrig riktigt nära att överlista Sergio Romero i engelsmännens mål.

Ett tecken på Ajax krampaktiga offensiv var att lagets anfallsstjärna, Kasper Dolberg, byttes ut efter en timmes spel.19-åringen hade en minst sagt tung afton och hade svårt att skapa något i kampen mot Uniteds mittbackar.

Zlatan firade triumfen

Segern är Manchester Uniteds första titel i Europa sedan Champions League-triumfen i Moskva 2008. Nu har den engelska storklubben vunnit alla de stora cuperna i Europa.

Knäskadade Zlatan Ibrahimović firade segern tillsammans med lagkamraterna inne på arenan efter slutsignalen. Titeln är svenskens 31:a i karriären och första i en stor Europacup.