"Vi ska vinna hela turneringen"

ANNONS
|

Idag eftermiddag stegade tjugo enhetligt blåklädda tonåringar av bussen vid Katrinelundsgymnasiet. De kallar sig Perles Noires AF, de svarta pärlorna, och tillhör den haitiska fotbollsakademin med samma namn.

Och när de på måndag beträder Bergsjövallens plan mot Mariestad i klassen pojkar 16 år blir de även det första haitiska laget i turneringens historia.

– Det känns jättekul, säger lagets samordnare Kimberly Boulos. Vi är ivriga att folk ska se oss på planen och tänka: "Wow. De kan spela.".

Med sig har laget fyra ledare varav tre är från Brasilien och den sista, Kimberly Boulos, är uppvuxen i USA. Endast Boulos pratar engelska. Spelarna talar bara kreol vilket har tvingat de sydamerikanska ledarna till nya språkkunskaper på kort tid.

ANNONS

När GP är på plats måste därför flera av frågorna gå flera varv innan ett svar kommer tillbaka.

Den 12 januari 2010 drabbades Haiti, ett av världens fattigaste länder, av ett jordskalv som skulle förändra landet för alltid. Skalvet uppmättes till 7,0 på richterskalan och katastrofen beräknades ta 200 000 människors liv. Byggnader raserade och en av de största räddningsaktionerna i modern historia sjösattes.

Ur katastrofen föddes Black pearl academy - ett internat för fotbollsspelande haitiska pojkar och flickor där alla får möjlighet till en skolgång och ett säkert boende.

Kimberly Boulos berättar det finns flera ungdomar i akademin som förlorade nära släktingar i skalven. Men även om Black pearl academy fyller en social funktion är Kimberly Boulos väldigt mån att poängtera att organisationen inte är någon renodlad välgörenhet.

– Jag förstår att ni journalister vill fråga om jordskalven. Jordskalven berörde oss alla i Haiti. Men vi är inte är för att folk ska tycka synd om oss. Vi är här för att vinna.

Faktum är att Black pearl academy har stora, främst brasilianska, investerare bakom sig. Tanken med skolan är att Haiti och dess fotbollspelare ska etablera sig som ett alternativ för internationella fotbollsakademier och klubbar.

– Vi ställer stora krav på våra spelare och de vet att det här är chans att få ett bättre liv även om de inte just kommer att spela fotboll i framtiden.

ANNONS

Akademins spelare kommer ofta från fattiga kvarter och scoutas när de spelar fotboll på gatan. Scoutingen har gett resultat. Fyra adepter har redan varit i väg på utlandsspel i Brasilien och akademin har representerats flera gånger i ungdomslandslagen.

Nu ska laget visa upp sig för Göteborgspubliken.

Lagets lagkapten Oracius Wilmond siktar först och främst på att nå slutspel.

– Vi är ett offensivt lag som gör mycket mål. Men vi vill vinna.

16-åriga Wilmond har älskat fotboll hela livet och är tacksam för att vara en del av akademin.

– Det ger mig en möjlighet att växa som person och få uppleva nya saker.

ANNONS