"Vi gör dem redo för professionell fotboll"

ANNONS
|

IFK Göteborgs P17-lag har precis förlorat mot Everton i den sista gruppspelsmatchen innan slutspelet. 4–0 blev slutresultatet och Everton dominerade matchen igenom. Tack vare resultatet har den engelska akademin säkrat förstaplatsen i gruppen.

- Vi har spelat bra och blivit bättre för varje match. Så vi hoppas att vi kan gå långt, det blir tufft i slutspelet mot Elfsborg som har vunnit sina tre första matcher men vi kommer förhoppningsvis prestera bra mot dem, säger Kevin Sheedy, tränare för Evertons sjuttonåringar.

Akademin är något som klubben är stolta över. De utbildar spelare i flera olika åldersgrupper, från sexåringar till artonåringar. Kevin Sheedy och den gamle Evertonspelaren Duncan Ferguson har hand om spelarna mellan 16 och 18. Den åldern då spelarna ska finslipas och de sista skruvarna dras åt.

ANNONS

- Vi gör dem redo för professionell fotboll. Det är det största hindret de måste ta sig över. När de är arton måste de ta ett stort steg för att få ett proffskontrakt, säger Kevin Sheedy.

Flera lyckas med det. Förra året kämpade sju spelare om ett proffskontrakt med Everton. Fyra fick det, en annan fick kontrakt med Premier League-klubben Stoke, och ytterligare två i lägre proffsdivisioner. Något som tränarna är stolta över.

I matchen mot IFK Göteborg var två saker tydliga. Skillnaden i fysik – engelsmännen var större, tyngre, starkare – och skillnaden i passningsspel. Sedan Duncan Ferguson anslöt har spelstilen förändrats.

- Vi försöker introducera en spelstil som bygger på bollinnehav, mer tålamod och passningar. Försöka inte vara så direkta utan bygga från backlinjen, säger han.

Det låter inte så brittiskt tycker jag.

- Jag tror Premier league förändras, och vi måste alla förändras. Vi har spelat så här i ett år nu och haft fina framgångar.

Everton har en stor stab i akademin. Tio heltidsanställda tränare finns att tillgå, och utöver det finns sjukgymnaster, materialförvaltare och scouter, både i England och ute i världen. Nu hoppas flera spelare följa Wayne Rooneys fotspår och slå sig in i proffsvärlden.

ANNONS

- Det finns bara en Wayne Rooney, men det finns ett par spelare i laget här som har fantastisk talang. De måste utvecklas mer och bli bättre, men det kommer de göra. De har en längtan att spela för Everton, och det syntes här i dag, säger Kevin Sheedy.

ANNONS