Veteranen bakom segern

ANNONS
|

Det var en gruppfinal där det gällde för Sverige att få med sig minst oavgjort. Det blev mer. Betydligt mer. Och bakom vändningen stod inhoppande Therese Sjögran, som byttes in efter paus, när den fotskadade Kosovare Asllani byttes ut.

Sjögran gick in på topp och hann knappt röra bollen innan hon visade varför hon blev uttagen till EM, trots sin tuffa vår. I den 47:e minuten såg hon till att Sverige gjorde 1-0. Samtidigt gick Sverige upp i gruppledning.

- Jag har hela tiden kämpat för att komma hit och att få de här fyrtiofem minuterna i kväll var otroligt skönt. Och det kändes som ett lyckat inhopp … , säger Therese Sjögran.

ANNONS

Sjögrans mål blev den förlösande händelsen i matchen. Det tog bara två minuter innan det var dags igen.

Då vann Lisa Dahlkvist en duell med sin försvarare, spelade fram Lotta Schelin, som rundade målvakten och kunde rulla in 2-0.

Men det var inte slut där heller. Åtta minuter senare spelade Lotta Schelin snyggt fram till Josefine Öqvist, som via en försvarare bredsidade in 3-0 och Italien var fullständigt punkterade.

- I paus pratade vi om vad vi ville visa, hur vi ville spela och gå in med en annan energi och visa publiken vad vi går för. Vi fick bollen upp högre upp i banan och fick med mer folk upp och passningsspelet satt ganska schysst, tycker jag, säger Lotta Schelin om förändringen av spelet.

Trots det lyckade inhoppet är Therese Sjögran väl medveten om hur hennes roll i laget ser ut. Hon kom in sist av alla i truppen och var en chansning från Sundhages sida.

- Jag vet min plats, men jag kan inte göra mer än att visa på träning och med det inhoppet jag gjorde idag att jag vill vara med och spela. Men mitt mål har varit EM och jag uppskattar varenda minut jag får här, både på och utanför plan, säger Sjögran.

ANNONS

Pia Sundhage säger att just Sjögrans inhopp var en av flera saker som förändrade matchbilden i andra. Att laget kom in med en helt annan energi var en annan och att Marie Hammarström började driva boll var ytterligare en.

- Men den stora grejen var att vi fick ett mål. Det förändrar så otroligt mycket.

Först efter Sveriges målrusch valde Italiens förbundskapten Antonio Cabrini att byta in sina två bästa anfallare Patrizia Panico och Melania Gabbiadini.

Och det var just Gabbiadini som senare reducerade till 3-1 för Italien. Men mer än så blev det inte för Italien, trots att det svenska försvaret blev riktigt rörigt i slutet.

I och med gruppsegern får Sverige möta trean från antingen grupp B eller C i sin kvartsfinal, som även den spelas på Örjans Vall.

ANNONS