Verksamhetschef: "Borde ha koll på hur allt går till"

ANNONS
|

Styrelseledamoten, som är anställd av Riksidrottförbundets västsvenska avläggare Västsvenska idrottförbundet, har varit med vid möten då styrelsen diskuterat hur man sköter bidragsansökningarna.

Bland annat har användningen av schabloner och uppskattningar för närvaron diskuterats i styrelsen, ett sätt att räkna som strider mot bidragsreglerna men som använts när Qviding sökt och fått bidrag för nästan dubbelt så mycket närvaro än jämförbara fotbollsföreningar. GP har i en rad artiklar visat att de redovisade siffrorna är betydligt högre än vad ledare själva noterat vid sidan av planen.

- Generellt är det så att styrelsen är ansvarig fullt ut. Det ingår i en förenings rutiner att den som ansvarar för LOK-stödet bör vara föredragande inför styrelsen, säger Johan Gadd, distriktsidrottschef på Västsvenska idrottförbundet, VSIF.

ANNONS

Både Riksidrottförbundet och Västsvenska idrottförbundet har varit mycket tydliga med att det sätt som Qviding sökt bidragen på, med uppskattningar av närvaron, inte varit förenligt med reglerna. Bidrag ska sökas för faktiskt genomförd aktivitet.

Hur kan en hel styrelse i stadens största fotbollsförening vara oinformerad av detta?

- Jag har ingen förklaring till det. Jag har inte det. Visst det är svårt och tufft att jobba ideellt i dag, men det går inte att försvara. Är det skattepengar som ska ut så ska det ut på ett riktigt sätt och man ska ha koll på reglerna, säger Johan Gadd.

Johan Gadd säger att han inte kan svara på hur styrelsen kunnat vara oinformerad samtidigt som en av hans egna anställda ingått i samma styrelse.

- Jag kan inte svara på det, men generellt är det så att om man är det minsta osäker om det här är okej eller inte då ska man titta efter. Det finns så många hos oss man kan fråga, på vår hemsida är det enkelt att ta fram vad som gäller. Det gäller alla föreningar. Det är ingen som kan ha okunskap som ett motiv tycker jag. Hinner man inte ta reda på fakta då ska man inte söka någonting.

ANNONS

Själva utredningen av Qviding sker centralt på Riksidrottförbundet. Enligt Johan Gadd har Västsvenska idrottförbundet tidigare bistått utredningar men det har inte skett denna gång. I vart fall inte ännu.

Robert Larsson, verksamhetschef på Riksidrottförbundet, kan inte svara på när utredningen blir klar. Förbundet har begärt in ett omfattande material och det rör sig om en av landets större fotbollsföreningar.

- Det blir en lång och omfattande process eftersom det är mycket material att gå igenom gällande Qviding, säger Robert Larsson.

Har du pratat med den person som sitter i Qvidings styrelse och är knuten till er?

- Nej, jag har inte pratat med honom men han borde ha koll på hur allt går till. Men det är en fråga för hans närmaste chefer.

Robert Larsson har tidigare beskrivit det som skrämmande att styrelsen för en så stor förening som Qviding inte har infört ett system för spelare och ledares närvaro samtidigt som de söker - och får - bidrag baserat på just närvaro.

System och utbildningar finns att tillgå genom Riksidrottförbundet och Västsvenska idrottförbundet - där en av styrelseledamöterna alltså arbetar.

- Vi har kunnat erbjuda föreningarna system i sju års tid, sa Robert Larsson i förra veckan.

GP har under en veckas tid försökt få en intervju med styrelseledamoten, som har lång erfarenhet inom idrottsrörelsen. Han har först besvarat våra kontakter för att därefter skjuta fram tidpunkten och slutligen meddela att han inte har för avsikt att kommentera. Han hänvisar slutligen till sin arbetsgivare för kommentarer.

ANNONS

FAKTA: Detta har hänt

Den 4 december avslöjade GP att Göteborgs största fotbollsförening Qviding FIF systematiskt blåst upp närvaron i sina bidragsansökningar.

2013 fick föreningen 1,6 miljarder i lokalt och nationellt aktivitetsstöd - mest i Göteborg.

Riksidrottsförbundet inledde en granskning tillsammans med Göteborgs kommun.

Den 5 december avsade sig två ledamöter, båda med ansvar för värdegrundsfrågor, sina platser i Qvidings styrelse.

9 december inledde åklagare förundersökning om grovt bedrägeri.

Klubben har medgett felaktigheter men förnekar att de sökt för mer närvaro än de faktiskt haft.

ANNONS