Vad är det Svenska fotbollförbundet vill dölja?

Danmarks gyllene generation tycks stå inför en fyra år lång ökenvandring utan mästerskap. Det är ett fruktansvärt högt pris att betala. Är de svenska spelarna beredda att offra lika mycket? Har de anledning att göra det? Tyvärr gör Svenska fotbollförbundets hemlighetsmakeri det omöjligt för oss utomstående att svara på det.

ANNONS
|

När vi nu pekar på det danska landslaget och fotbollsförbundet och deras episka misslyckande att komma överens är det lätt att glömma att Sverige faktiskt befinner sig i ett snarlikt läge, förhandlingsmässigt. För ett avtal skulle ha varit på plats redan inför årets säsong och ännu har man inte lyckats enas. Det handlar alltså om minst tio månader av resultatlösa förhandlingar och Magnus Erlingmark – som är generalsekreterare i spelarföreningen – sa till mig igår att man ”har en bit kvar”.

Med andra ord: Man är oense, och det har man varit länge. I går rapporterade SVT att damlandslaget övervägde en strejk inför EM i somras, men att förslaget röstades ned av spelarna. När jag frågade Nilla Fischer om detta stämde så valde hon att bara konstatera att man ju faktiskt spelade EM. I övrigt ville hon inte kommentera, ej heller dementera.

ANNONS

Det kan man välja att tolka hur man vill, själv drar jag slutsatsen att det verkligen varit tal om strejk även i det svenska landslaget. Och det var alltså för tre månader sedan – och ännu finns inget avtal på plats.

Så visst kan Sverige hamna där Danmark nu befinner sig: i en total kris där en gyllene generation spelare berövas chansen att spela VM, och därmed även OS. Att spelarna är beredda att betala det priset säger något om hur viktig frågan är för dem. Att det danska förbundet låtit det hända är däremot helt ofattbart. För det är, i sammanhanget, inga stora summor det handlar om.

Vilka summor den svenska förhandlingen gäller vet inte jag. Och det är ett av de stora problemen i mina ögon, att de inblandade parterna är så väldigt hemlighetsfulla. De vill inte offentliggöra sina respektive förhandlingsbud, vilket gör att vi som står utanför tvingas gissa och spekulera. Klart är det handlar om pengar. Och om jämställdhet. Spelarna är missnöjda med att behandlas sämre än herrarna, detta har Erlingmark bekräftat.

I övrigt hänvisas det till sekretess, och under en pågående förhandling kan jag möjligen ha viss förståelse för det. Men varför redogör inte Svenska fotbollförbundet för vilka ersättningar som i dag utgår till landslagsspelarna? Varför ska det var hemligstämplat? Det är inte ett privat företag vi talar om här, utan om ett demokratiskt förbund som ska främja och samla landets största folkrörelse: Fotboll.

ANNONS

Kan det vara så att man skäms för hur man fördelar pengarna?

Plus: Spelarna kommer att vara på plats på Gamla Ullevi klockan 18.15 på fredagenför att skriva autografer. En fin signal om att man bryr sig om de viktigaste: Supportrarna. Minus: Förbundet talar gärna om större transparens i den smutsiga agentbranschen. Men själva döljer man sina siffror för omvärlden. Det är hyckleri.

ANNONS