Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Uppgifter: Det här handlar bråket om

Konflikten mellan Svenska Fotbollförbundet och damlandslaget är infekterad. Nu kommer uppgifter om vad bråket handlar om. – Det handlar inte om jämställdhet utan om att få en skälig ersättning, säger en källa till Aftonbladet.

Dagen före herrlandslagets avgörande playoff-match mot Italien i måndags gick damlandslaget ut och hotade med bojkott av Fotbollsgalan om de inte får ett bättre avtal för när de representerar Sverige i landslaget. Hur avtalet ser ut och vilka delar spelarna inte är nöjda med har dock varit oklart.

Tystnaden kring detaljer beror på en klausul som förbjuder spelare i landslaget att prata om sina ekonomiska förutsättningar i Blågult. 

Nu skriver Aftonbladet att ersättningen som spelarna i damlandslaget får när de är på landslagsuppdrag ofta landar på under 250 kronor på dag. 

– Det handlar inte om jämställdhet utan om att få en skälig ersättning, säger en källa till tidningen.

Kräver inte samma ersättning som herrarna

Enligt tidningen handlar det inte om att damlandslagsspelarna kräver samma ersättning som herrarna men att den ska vara jämbördig med andra landslag som är på samma nivå som Sverige. 

LÄS OCKSÅ: Svenska damlandslaget bojkottar fotbollsgalan

Under onsdagens träffas Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand och generalsekreteraren för Spelarföreningen Magnus Erlingmark för att förhandla vidare om ett nytt avtal. Om man inte kommer fram till en lösning som spelarna är risken stor att måndagens Fotbollsgala hålls utan damlandslagsspelare på plats. 

Damlandslagets avtal 2016, enligt Aftonbladet

När spelarna tas ut till landslaget får de en klumpsumma på ungefär 2000 kronor per samling, oavsett hur lång eller var samlingen är.

På hemmamatcher tillkommer en bonus baserad på antalet åskådare. Dessa pengar delas jämnt i hela truppen och brukar bli ”några kronor”.

Traktamente tillkommer, men inte mycket kvarstår efter att förbundet dragit av för den frukost, lunch och middag som spelarna får. I Sverige är traktamentet efter måltidsavdraget 22 kronor per dag. Utomlands dras 85 procent av beloppet och landar på några tior om dagen, beroende på land.

På mästerskap tillkommer resultatbaserade bonusar, särskilt vid medalj.

Spelare med civila yrken kan få ersättning för utebliven inkomst, dock inte för de spom spelar fotboll på heltid.

Alla spelare måste skriva under ett avtal som uttryckligen förbjuder dem att offentliggöra detaljer om sina förhållanden.

(Källa: Aftonbladet)

Läs mer om Fotboll damlandslaget
Mest läst