Ungdomsklubben i kris – vädjar till kommunen

Backatorps IF är en av stadens stora barn- och ungdomsföreningar med sina 650 aktiva medlemmar. Men snart står de utan både plan och klubbstuga – och framtiden är oviss.
– Som ideell förening har man inte pengarna att hyra in sig vart som helst, säger ordförande Leif Larsson.

ANNONS

I helgen valde klubben att gå ut med ett öppet brev på sin hemsida. Där skriver man att föreningen ”står inför ett vägskäl” och att man behöver hjälp från kommunen för att kunna fortsätta sin verksamhet. Backatorps IF är en stor barn-och ungdomsföreningen och bedriver dessutom olika sociala projekt i sin stadsdel – trots att man inte har någon egen klubbstuga.

Fram tills nu har man varit inhysta i en skola, men snart kommer man att behöva flytta därifrån.

– Skolan växer och har insett att de behöver mer yta. Så från och med januari kommer de behöva den ytan som matsal. De har sagt att vi får vara kvar, men det funkar inte för oss att ha en verksamhet samtidigt som det är en matsal… Vi har en dialog och försöker hitta en gemensam lösning, men det har ju med ekonomi att göra också. Som ideell förening har man inte pengarna att hyra in sig vart som helst, säger Leif Larsson.

ANNONS

"En hel del arbete"

Ännu mer akut är dock behovet av planer. Förhoppningen är att få en ny konstgräsplan till nästa sommar – men man börjar bli luttrade. Den skulle varit på plats redan i somras.

– Det har vi jobbat med i åtta år för att få till. Det flyttas framåt hela tiden. Nu säger kommunen att det finns en plan för det, men det är ju en hel del arbete som ska göras innan planen är på plats.

Vad är det som gjort att det dröjer?

– Det har varit någon underjordisk bäck som de har fått utreda och det har till och med varit hackspettar som har bott där nere. Såna grejer har gjort att det dragit ut. Det finns en yta, men problemet är att det inte kommer igång.

Den nya planen är tänkt att anläggas i Lillhagsparken. Men någon klubbstuga verkar man inte få bygga – trots klubbens stora verksamhet.

– Nej, enligt kommunen får man inte bygga i det området. Men vi hoppas att de kan göra ett undantag så vi får en klubbstuga i närheten av planen.

"Det är tufft"

Och för att ytterligare försvåra läget kommer Backavallens gräsplan – där man har fått husera i väntan på sin nya plan –inom kort att läggas om.

ANNONS

– Det är där vi har nästan alla våra tider. Så nu efter säsongen vet vi inte var vi ska vara över huvud taget. Allt kommer på en gång nu. Det är tufft. Vi brukar få det att fungera, men det hade varit skönt om det var lite enklare och man inte behövde planera varenda liten träning eller sammankomst, säger Larsson.

Föreningen har tidigare kunnat träna även på gräsplanerna vid Lillhagsparken, men sedan marken exploaterades finns inte den möjligheten längre. Och kommunens ersättningsplan visade sig vara obrukbar. Det gjorde att man i år fick ställa in sin uppskattade fotbollsskola. Nu är framtiden alltså oviss och på sin hemsida vädjar klubben om hjälp från kommunen.

GP har sökt den ansvarige projektledaren på Idrott- och föreningsförvaltningen utan resultat.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS