Ung göteborgare bötfälls för rasistkommentar mot Durmaz

Jimmy Durmaz utsattes för en hatstorm under sommarens fotbolls-VM. En av de som skrev på hans Instagram – en göteborgare i övre tonåren – åläggs nu att betala dagsböter för sina rasistiska kommentarer.
– Hoppas de får rätt i sina hjärnor och tänker till, säger mittfältaren till Sportbladet efter beskedet.

ANNONS
|

Det var efter VM-matchen mot Tyskland, där Jimmy Durmaz orsakade frisparken som ledde till Tysklands segermål, som hans Instagram snabbt fylldes av hatiska och hotfulla kommentarer. De värsta kommentarerna polisanmäldes.

– Det är två ungdomar, de är under 18 år, en är över 15. En är hemmahörande i Stockholmsområdet och en i västra delarna av landet, sa förundersökningsledaren Nils Martling till Radiosporten då.

Efter att ha lämnat över fallen till åklagare har nu ett av dem lett till ett strafföreläggande. Det handlar om en tonårig kille från Göteborg som åläggs att betala 40 dagsböter à 50 kronor – totalt 2000 kronor.

ANNONS

”Du har bland annat skrivit jävla blatte på Jimmy Durmaz Instagramkonto. Uppgiften, som därigenom spreds i stor omfattning, var sådan att den kunde förväntas utsätta Jimmy Durmaz för andras missaktning”, skriver åklagaren.

"Hoppas de får rätt i sina hjärnor"

Brottet rubriceras som förtal och om göteborgaren accepterar strafföreläggandet kommer någon rättegång inte att behövas. Skulle han inte acceptera kan åklagaren väcka åtal.

– Det är bra att det händer något. Att det blir konsekvenser när man beter sig på det sättet, säger Jimmy Durmaz till Sportbladet efter beslutet.

Han hoppas nu att detta kan leda till att folk tänker en extra gång innan de skriver hatiska kommentarer på internet.

– Förhoppningsvis får sådana här beslut folk att tänka till när de sätter sig anonymt bakom sina skärmar och skapar fejkkonton. Att de får rätt i sina hjärnor och tänker till innan de gör något liknande.

Hyllas av Sjöstrand

Jimmy Durmaz höll i samband med händelsen ett uppmärksammat tal som hela landslaget stod bakom.

LÄS MER: Jimmy Durmaz tal efter hoten och hatet

I höstas kommenterade han uppmärksamheten som följde i en intervju i Aftonbladet.

– Nu fick hela landet se hur det är för någon med invandrarbakgrund att spela för Sverige. Det är bra att ni får reda på hur vi har det varje dag, sa Durmaz då.

ANNONS

Håkan Sjöstrand hyllar 29-åringen för hans insats i fallet.

– Det är starkt av Jimmy att driva det här ärendet. Han gör det inte bara för sig själv, han visar vägen för andra som blir utsatta för kränkande hat.

Vad kan det här betyda på lång sikt?

– Det är viktigt att den som börjar med den här typen av kränkande hat får ta ansvar för sina handlingar. Förhoppningsvis leder det här till att detta lyfts upp och att vi får ett bättre klimat. Det här är helt oacceptabelt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS