Toivonen stortrivs i landslaget – hyllar Janne

Ola Toivonen, 31, är fast i frysboxen i klubblaget. Men i landslaget levererar han trots allt och hyllar nu Janne Anderson.
– Han tog mig tillbaka hit och gav mig självförtroendet, säger han.

ANNONS

Han är inne på sitt andra år i franska Toulouse där speltiden varit minst sagt minimal för anfallaren. På 23 matcher varav endast åtta var från start skramlade Ola Toivonen ihop 794 minuter och noll mål.

Samtidigt spelade han en nyckelroll för Janne Anderssons landslag under VM-kvalet och gjorde tre mål när Sverige tog sig till VM. Väl på plats i Ryssland? Jo, då har Ola Toivonen fortsatt att leverera och stod för ett drömmål mot Tyskland när Sverige föll på övertid.

– Det jobbet Ola gör på planen, utöver målet gör han en jättematch och återigen en bra landskamp vilket glädjer mig, sa Janne Andersson efter matchen.

ANNONS

Att speltiden i klubblaget varit så pass liten är något som förvånar många. Men Alexander Axén, expert för TV4 har en annorlunda lösning på problemet.

– Vi ska bara spela Toivonen i landslaget, säger han.

Toivonen själv? Han verkar inte bry sig särskilt mycket om att speltiden i klubblaget varit svag och att han fortfarande har ett år kvar på sitt kontrakt med den franska klubben där han hamnat i frysboxen.

– Janne har varit väldigt viktig för mig, han tog mig tillbaka hit och gav mig självförtroendet att spela mitt spel på planen, säger han.

Hur är Janne egentligen?

– Han är en väldigt bra tränare och en bra person. Han blandar taktiskt kunskap med personlig kunskap som människa och det är en grym styrka. Sen när det gäller det defensiva så är han väldigt svensk med 4-4-2 men offensivt är han inte så svensk och under kvalet har vi visat att vi har utvecklat vårt offensiva spel.

Du har inte spelat så mycket under säsongen, hur mår kroppen? Orkar du mot Mexiko?

– Ja, det är klart jag gör! Fan det måste jag ju och jag kör nu. Men mot tyskarna gick det inte längre och när du inte återhämtar dig så är det bara vinka ut mot bänken. Nu ska jag äta och dricka och allt sådant där och så kör vi sedan max mot Mexiko.

ANNONS

En nyckel för det svenska landslaget och Janne Anderssons filosofi är anfallarens jobb i det defensiva. Ett jobb som både Marcus Berg och Ola Toivonen tycker är trist men gör utan att gnälla.

– Första matchen jag var tillbaka var mot Bulgarien och då var det bara att stanna däruppe, så det var som en present. Sen hade vi en bra match borta mot Frankrike då vi såg vad som krävdes av hela laget och sen har vi kört på den vägen. Forwards måste maxa och hjälpa de åtta andra spelarna och Robin. Det gäller att vi tar jobbet hela tiden, säger Toivonen.

Hur övertygad är du på att ni slår Mexiko?

– Övertygad är jag absolut inte, det är jag aldrig. Det kommer bli en tuff match och Mexiko är duktiga på sina omställningar och att hålla i bollen. Sen har de ett par individuellt skickliga spelare som kan avgöra på en hundradel.

Era chanser då?

– Mexiko är favoriter då de kan spela på ett kryss. Men det är 65-25 kanske.

ANNONS