Tidernas skräll av Lagerbäcks Island

Den isländska sagan fortsätter. Trots tidigt underläge vände Lars Lagerbäcks lag och slog ut storfavoriten England.

|

De hade tagit sig längre än någon vågat drömma om. Med en ramtajt defensiv och strikt disciplin hade Lars Lagersbäcks Island tagit sig till åttondelsfinal.

Men när man klev in mot England brast det direkt. Redan i den fjärde minuten fick Raheem Sterling en boll bakom backlinjen.

Hannes Thor Halldorsson kom fel och domaren pekade på straffpunkten när målvakten gjorde ner Sterling.

Wayne Rooney gjorde inget misstag utan gav Island en riktig mardrömsstart.

Men den höll bara i sig i två minuter. Sedan replikerade Island. På en inkastvariant från högerkanten skarvade Kari Arnasson fram förre Blåvittspelaren Ragnar Sigurdsson som distinkt skickade in kvitteringen.

Islänningarna var inte klara där. I den 18:e minuten var det dags igen. Man spelade sig fint fram och Kolbeinn Sigthorsson smällde in 2-1 för Island.

Efter det Sigthorssons mål hade England svårt att hitta tillbaka till sitt spel och Island kunde gå till pausvila i ledning.

I den andra halvleken började England med att byta in Jack Wilshere för att förändra matchbilden.

Men trubbiga britter hade svårt att komma någonstans trots framstötar från Dele Alli.

I stället var Ragnar Sigurdsson nära att bli två målskytt när han höll sig kvar i straffområdet efter en hörna och bombade en akrobatisk cykelspark rakt på Joe Hart.

Kort senare bytte Roy Hodgson in Jamie Vardy och skyttekungen var tidigt på väg att skaffa sig ett friläge men då fanns Ragnar Sigurdsson på plats och avvärjde med en strålande brytning.

Scenariot fortsatte halvleken igenom. Ett stillastående England hade svårt att hitta fram till lägen. När man väl kom in i Islands straffområde fanns Sigurdsson och hans försvarskollegor ständigt på plats och avstyrde de engelska försöken.

På övertid var Jamie Vardy framme och var nära på att nicka in kvitteringen men bollen gick utanför.

Men Island höll undan och stod för en av tidernas största skrällar när man skickade ut England och tog sig till kvartsfinal mot värdnationen Frankrike.

Under valet den gångna helgen fick Lars Lagerbäck 30 röster i det isländska valet.

Frågan är hur många han hade fått efter skalpen mot England och efter att ha fört Island till kvartsfinal i landets första stora mästerskap genom tiderna?

Skalpen innebär dessutom att Lagerbäck håller sin obesegrade svit mot England intakt sedan tiden som svensk förbundskapten.