Sverige vinner – när Göteborgsprofilerna tippar

Under tisdagseftermiddagen möter Sverige Schweiz i VM:s åttondelsfinal. En tuff match väntar, men Sverige kommer till slut att dra det längsta strået. Det tror i alla fall de flesta av de Göteborgsprofiler som GP har pratat med.

ANNONS
|
Bild: Anders Ylander

Thomas Ravelli, VM-bronsmedaljör

– Det blir ganska tight, men det känns som att vi ska vinna. Jag tror att vi vinner med 2-1. Vi har spelat fantastiskt bra i de övriga matcherna, speciellt försvarsspelet funkar bra. Kan vi täcka ytorna som vi har gjort hittills kommer chanserna.

Vilka gör målen?

– Det är dags för Forsberg eller Berg. Någon gång måste de stiga fram. Det kan inte vara försvarsspelarna som gör det hela tiden. Nu borde Berg sätta en känns det som.

Har du 94-vibbar?

– Ja, det tycker jag nog. Jag var visserligen inte hemma då, men de säger att det är samma väder nu som då. Sen har vi ett lite nederlagstippat lag som ingen trodde skulle gå så här långt. Känslan finns där. Och går vi vidare blir det ännu mer.

ANNONS
Bild: Christine Olsson/TT

Clara Henry, programledare

– Vad trevligt att du frågar mig! Dessvärre är jag fullkomligt ointresserad av fotboll. Mina tankar går såhär: har Sverige inte åkt ut än?! Wow! Heja Sverige! Kul om vi går vidare. Kul för Schweiz om de går vidare. Trevligt om det blir lika. Då blir ingen ledsen. Offside!

Bild: Per Wahlberg

Belinda Olsson, programledare

– 2-1 till Schweiz. Jag tippade ju helt fel i matchen mot Mexiko så mig kan man överhuvudtaget inte lita på. Samtidigt gick det ju strålande för Sverige så därför kör jag på med min domedagslinje. Innerst inne hoppas jag som alla andra på seger.

Hur ser du matchen?

– Jag följer matchen på teve, på vår redaktion i Almedalen. Vi ska försöka skriva manus till kvällens Opinion Live samtidigt som vi ska heja på Sverige. Jag ska intervjua Jan Björklund klockan 20.00 och det skulle ju helt klart sitta bättre med ett lyckligt Sverige i ryggen.

Bild: Anders Ylander

Mickey Dee, musiker

– Jag tror att det blir 3-1 till Sverige. Men det blir stenhårt. Det kommer att stå 1-1 långt in i andra halvlek när vi trillar dit 2-1. Då får de panik – ungefär som i hockey när man tar ut målvakten i princip – då får vi in det tredje i absolut sista minuten.

ANNONS

Vilka tror du gör mål?

– Jag har inte riktigt målskyttarna klara. Jag tycker inte att vi har några självklara målskyttar. Toivonen missar alldeles för mycket. Det är ju Granqvist som gjort det på straffar hittills.

Hur ska du se matchen?

– Jag kommer tyvärr att missa den. Jag är mitt i Europaturnén med Scorpions och är i luften då på väg till Gran Canaria. Vi har problem med internet på vårt plan. Vi landar precis när matchen slutar. Jag är jätteförbannad. Jag har sett varje match hittills. Det är typiskt att missa just den här. Men slår mitt tips in är det ingen fara, då blir det här bara ett mellanspel.

Bild: Jonas Lindstedt

Emma Green, före detta höjdhoppare

– Jag har ingen aning om hur det kommer att gå, eller varför. Men jag hoppas såklart på vinst – och att Durmaz får komma in och ta revansch!

Bild: Adam Ihse/TT

Torbjörn Nilsson, fotbollslegendar

– Det blir nog en väldigt jämn match. Jag tror att det går till förlängning. Där kan vad som helst hända. Men jag tippar med hjärtat och tror att Sverige vinner med 1-0. Schweizarna spelar ungefär som tyskarna. Det gör att Sverige klarar det ganska bra. Vi stänger till centralt framför mittbackarna på ett bra sätt. Många lag kommer av sig när man tar död på deras kreativa anfallsidé.

ANNONS

Vem gör målet?

– Jag sa Berg sist jag tippade. Han var nära någon gång då och ordnade straff, men nu måste han göra mål snart så jag säger Berg igen.

Marcus Birro
Marcus Birro Bild: Martin Argus

Marcus Birro, författare och poet

– 3-2 till Sverige tippar jag. I och med gruppsegern har Sverige fått en städad gräddfil i den här turneringen. Det här är ett tillfälle som sällan dyker upp. Sverige har tidigare upplagor som tekniskt varit bättre men man har inte varit mentalt rustade. Med Janne Andersson in och Zlatan ut har alla enskilda komponenter i det här landslaget tagit flera kliv framåt.

Vilka gör målen?

– Jag tror och hoppas att Sverige fortsätter att sprida ut målskyttarna, precis som riktigt starka nationer alltid gjort när de gått långt i VM de senaste åren. Kolla Italien 2006. De hade också många olika målskyttar.

Hur ska du se matchen?

– Jag brukar alltid se stora matcher med mycket nerver ensam men jag är också i all enkelhet en man som älskar att bryta mönster så jag tror jag ska sitta med några vänner och se matchen.

Bild: MICHAEL ERICHSEN

Johanna Ahlm, IK Sävehof

– Jag är optimist och tror att de går vidare, det blir 2-1. Jag tror det kommer vara väldigt jämt och sen avgör Toivonen. Första målet gör Granqvist på straff.

ANNONS

Hur ska du se matchen?

– Jag ska se matchen i stan. Vi har ordnat med barnvakt så jag och min kille kan hänga lite och få riktig VM-känsla.

Lasse Kronér, programledare

– Du pratar med en fotbollsidiot. Jag måste vara vitast i landet. Jag har sett varje match så här långt. Men detta är nog den match som jag fruktar mest. Schweiz är grymt bra och Sverige har minusstatistik. Men jag är optimist. Jag tror att Granqvist gör mål på straff och – tro det eller ej – att Gustav Svensson gör slutresultatet 2-1. Jag ser matchen nere i Onsala med goda vänner.

Bild: JOEL MARKLUND

Glenn Hysén, fotbollsprofil

– Jag är ständig optimist. Jag tippar 2-0 till Sverige. Det grundar jag på att vi har haft bra försvarsspel hela vägen. Vi har Granqvist som är i sitt livs form. Sen har Schweiz två av sina viktigaste spelare borta varav båda är försvarsspelare. Det är mycket som lutar åt Sverige efter vad man sett tidigare. Men sen har inte Schweiz förlorat sen 2016 så det är ju inget sketlag. Den enda risken är att det blir ett övermod.

Vilka gör mål tror du?

– Forsberg måste göra ett snart. Jag tror på honom och Berg. Berg har ändå haft lägen och varit där. Det hade varit värre annars. Snart sitter den.

ANNONS
Bild: Tomas Ohlsson

Janne Josefsson, programledare

– Eftersom jag hoppas att vi vinner tippar jag 3-1. Granen lägger två av målen och självklart ser jag matchen på storbildsskärm på Åstols rökeri och sen ett segerdopp i havet.

Bild: MICHAEL ERICHSEN

Magnus Wislander, handbollslegendar

– Man är väl lite orolig. Men jag tycker att vi har en bra chans. Det är en 50-50 match. Men i slutändan kommer Sverige stå som segrare. Det räcker om vi vinner med 1-0. Det skulle vara roligt om Marcus Berg äntligen skulle få göra mål igen. Jag hoppas att det är dags för honom.

Vad krävs för seger?

– Det är det klassiska – bra försvarspel. Bra anfall vinner någon match – bra försvar vinner mästerskap. Om vi håller nollan har vi otroliga förutsättningar.

Bild: Jessica Segerberg

Leif Loket Olsson, programledare

– Jag tror, och hoppas framförallt, på att Sverige vinner med 1-0. Marcus Berg gör mål i första halvlek. Sen blir det desperat spel i andra halvlek.

Bild: Roger Larsson

Mustafa Mohamed, elitlöpare

– Jag tror på 1-1 vid full tid, sedan vinner vi på straffar. Schweiz har ett bra lag. De kommer att föra matchen och vi kommer att få några kontringar.

Bild: Jonas Lindstedt

Kjell Wilhelmsen, skådespelare

– Det blir 1-0 till Sverige. Forsberg skruvar in en frispark. Sverige är starka bakåt och bra på fasta situationer. Vi är inte de bästa när det gäller att spela oss fram mot mål. Jag tyckte vi var usla mot Sydkorea även om vi vann och Tyskland var värda att vinna över oss. Men det såg mycket bättre ut mot Mexiko. Det syntes på uppvärmningen att det var en annan blick hos killarna. Jag vill se den blicken i dag också!

ANNONS

Hur ska du se matchen?

– Jag kommer att sitta på Bohus-Malmön med mina teaterkollegor och titta! Vi spelar Tartuffe i Stallebrottet den 14-25 juli! Det är dubbla nervositeter i dag – både matchen och första genomdrag av pjäsen!

Bild: LISA THANNER

Harald Treutiger, tidigare programledare

– Jag tror att Sverige vinner med 2-1. Marcus Berg och Emil Forsberg gör Sveriges mål. Båda är spelmål. Inga straffar i matchen. Schweiz mål görs av Shaqiri. Jag ser matchen i en liten fransk by, antingen på caféet eller hemma hos någon med satellit-TV.

ANNONS