Bild:Bildbyrån
Bild:Bildbyrån

Sverige tog historiskt avancemang

Svensk fotboll går en ljus framtid till mötes och junior-framgångarna avlöser varandra. Efter en 1-0-seger mot Italien står det nämligen klart att Sverige U19-herrar är klara för sommarens EM, för första gången någonsin.

ANNONS
|

Det var en minst sagt prekär sits som P19-landslaget satt i inför gårdagens möte mot Italien. Inte nog med att man behövde vinna, Belgien var dessutom tvungna att tappa poäng mot Irland.

Med minsta möjliga marginal gick det Sveriges väg. Den svenske frälsaren fick bli Viktor Gyökeres, till vardags i Brommapojkarna, som satte matchens enda mål åtta minuter efter att han blivit inbytt.

Trots en italiensk jättechans som smiter precis utanför stolpen gick de blågula pojkarna segrande ur matchen, samtidigt som Irland slagit Belgien med 1-0.

– Det är en jämn match som vi lyckas vinna. När killarna efter slutsignalen förstått att de tagit sig vidare till EM som första svenskt P19-landslag blir det bra stämning. Killarna är väldigt glada förstås, så även vi ledare, säger förbundskapten Claes Eriksson till förbundets hemsida.

ANNONS

Segern blev som konstaterat historisk då Sverige aldrig tidigare kvalat sig in till ett U19-EM för herrar. Avancemanget innebär att det blir tre svenska landslag som spelar EM i sommar, tidigare har damerna och herrarnas U21blivit klara för Europamästerskap.

ANNONS