Sverige kryssade i VM-premiären

|

Sverige har knappast gjort någon tradition av att vinna premiärmatcher i VM, men på Winnipegstadion mot Nigeria såg det till en början ut att gå vägen den här gången.

Sett till klara målchanser skapade Sverige inte särskilt mycket i början av matchen. Det var Nigeria som hade trycket och som såg till att testa Hedvig Lindahl ordentligt. Den svenska målvakten fick parera så väl ett friläge som en farlig frispark innan det ens gått tio minuter. Asisat Oshoala, denna superstjärna i vardande, utmanade framåt och gjorde livet ständigt surt för Lina Nilsson på vänsterbacken.

Men det var framåt. Bakåt höll Nigeria på med något som såg ut som improvisationsteater på temat "med sådana vänner behöver du inga fiender".

Mål efter hörnor

Oorganisationen blev väldigt tydlig när Therese Sjögran efter 20 minuter slog in en hörna från vänster och den målfarliga anfallaren Desire Oparanozie bröstade in bollen i eget mål till svensk ledning, 1–0.

Och igen när Therese Sjögran efter 31 minuter slog in en hörna från vänster, och Nilla Fischer kunde enkelt rulla in 2–0 till Sverige.

Så långt, allt väl för svensk del.

Men i den andra halvleken var det dags för de svenska bristerna att göra sig påminda. I vårens landskamper blev Sverige ofta straffat efter att ha tappat boll på mittplan, så blev det även nu. Oparanozie slog ett inlägg till Ngozi Okobi, som hann före Fischer, vände upp och snyggt placerade in reduceringen.

Ett par minuter senare small det till igen när Nigeria åter vann bollen på mittplan efter och Oshoala kunde ta sig förbi Fischer och sätta kvittera.

Kosovare Asllani fick kliva av redan i halvtid för att lägga en stor ispåse på sitt sargade vänsterknä, och efter ett tag gick även Lisa Dahlkvist av. In kom Linda Sembrant, och det var väl tur det för svensk del. Efter tre minuter på planen snubblade "Sempa" in bollen till 3–2 efter fint förarbete av Lina Nilsson och Olivia Schough, som bytte av Asllani.

Tunga ben

På den tungsprungna konstgräsplanen verkade både Emma Berglund och Nilla Fischer få krampkänningar i mitten av andra halvlek, och Sundhage tvingades göra sitt tredje byte redan i den 73:e minuten när Amanda Ilestedt bytte av Berglund.

Sedan kom 3–3 kom efter att just Ilestedt förlorat en löpduell med tidigare Piteå-spelaren Francisca Ordega i den 87:e minuten.

Sverige spelar sin nästa VM-match natten mot lördag, svensk tid, mot gruppfavoriten USA.