Sverige klart för VM efter försvarsbragd

Italien tryckte på – men Sverige stod emot. 0–0 på San Siro säkrade biljetten till VM i Ryssland nästa sommar. Efter slutsignalen flödade glädjetårarna. – Det här går inte att beskriva, säger förbundskapten Janne Andersson i Kanal 5.

|

1–0, Jakob Johansson.

Målet på Friends Arena - segern på Friends Arena - gjorde att det svenska landslaget satt i förarsätet inför måndagens avgörande playoff-möte med Italien.

Hur de förvaltade läget? På allra bästa sätt.

De blågula klev ut på San Siros gröna matta och spikade igen.Matchen slutade 0-0.

Därmed är det Sverige som får åka till VM i Ryssland nästa sommar. Italien får inte åka någonstans.

Mer om matchen: Det började intensivt och fartfyllt till ljudet av ett kokande publikhav.

Innan klockan slagit 30 hade Italien ropat på straff. Sverige ropat på straff - två gånger. Domaren Antonio Mateu Lahoz lyssnade dock inte någon gång.

Mitt allt ropande bars Jakob Johansson, hjälte senast alltså, ut på bår med en misstänkt korsbandsskada. Gustav Svensson ersatte.

I målchansväg hade Antonio Candreva ett vasst skott. Det gick över. Ciro Immobile hade två. Ett i burgaveln och ett som Andreas Granqvist rensade undan strax innan mållinjen.

Det var mycket Italien i den första halvleken. Mycket, mycket Italien.Sverige stod dock emot.

Den andra halvleken inleddes ungefär som den första slutade. Italien pressade - Sverige försvarade. Och klockan tickade.

Den första målchansen värd att nämnas kom i minut 58 när Immobile spelade snett inåt bakåt och Giorgio Chiellini dundrade fram för att avsluta rakt i famnen på Robin Olsen.

Sverige? De fick ett helt gäng hyfsade omställningslägen, men spelade sig inte fram till något som kan liknas vid en riktigt farlig målchans. Allt för ofta slarvades det i anfallets slutskede.

Med dryga halvtimmen kvar skickade Italiens förbudskapten Giampiero Ventura in Andrea Belotti och Stephan El Shaarawy. Offensivt värre.

Nästa farliga hemmachans kom när Mikael Lustig nickade i egen ribba.

Italien fortsatte trycka på. Sverige föll djupare och djupare ner i knäet på Robin Olsen.

I den 83:e minuten hade Marco Parolo en farlig nick. Olsen räddade.

I den 87:e hade El Shaarawy ett tungt volleyskott. Olsen räddade igen.

Italien forcerade - men kom inte närmare.

0–0 och Sverige är klart för VM i Ryssland 2018.