Svensson njuter av resan med landslaget

Gustav Svensson från Azaela BK och IFK Göteborg VM-debuterade mot Sydkorea – och fick börja med en seger.
– Vilken grej vi är med om! Vilken resa vi har gjort, sade ”Gurra” till GP efteråt.

ANNONS
|

De svenska spelarna gick förbi i mixad zon, en efter en, efter första svenska VM-segern sedan 1-0 mot Paraguay i VM 2006. Gustav Svensson var en av alla VM-debutanter. Hur var det egentligen att spela VM?

– Jag trodde nog att det skulle vara mer nervöst än vad det var. Självklart blir det lite nerv innan matchen, men när matchen drog igång och framför allt efter fem-tio minuter, tycker jag att nerverna lade sig. Och jag tyckte att vi tog tag i taktpinnen, sade mittfältaren.

LÄS MER:Lång intervju med Gustav Svensson om löftet till Blåvitt och VM-resan

Han ersatte Sebastian Larsson i andra halvlek.

– När vi gjorde 1-0 ökade chanserna för mig att komma in. Det är det jag är bra på, att komma in och döda matcher. När ”Sebban” fick ont var det faktiskt han som sade till mig när jag värmde upp att ”förbered dig, det är snart inhopp för dig”.

ANNONS

Hur var det, de minuterna du fick där ute?

– Man hinner inte tänka så mycket. Allt går i ett när man sätter på sig matchtröjan och skall in, man hinner inte tänka så mycket.

Faktum är att Gustav Svensson ännu inte har startat en tävlingsmatch för Sverige. Han är desto bättre som inhoppare.

Du kom in mot Danmark – och ni gick vidare till EM, du kom in mot Italien – och ni fick vidare till VM, du kom in mot Sydkorea – och ni vinner VM-premiären. Är du en golden boy?

– Ja, nä, men absolut. Jag har en unik egenskap och kvaliteter som passar framför allt när vi skall stänga matcher. Jag tror att Janne vet var han har mig där.

Det var VM-premiär för er allihop i dag. När man är liten drömmer man om att spela VM – var det som du hade tänkt dig?

– Ja, herregud, alltså. Vilken grej vi är med om! Vilken resa vi har gjort! Och vilken resa vi är med om! Otroligt skönt att vi har gett oss den här starten på det här VM:et. Nu vet vi inte riktigt var det tar slut. Förhoppningsvis fortsätter det här väldigt länge!

ANNONS

Efter slutsignalen gick Gustav Svensson fram till sina gamla lagkamrat från tiden i IFK Göteborg, Marcus Berg, som låg ned på planen.

Vad pratade ni om?

– Det var att han slet som ett djur under 90 minuter och jag visste att han var trött efter matchen, så jag gick fram och gav honom en kram och gav honom lite pep-talk för att han gjorde en fantastisk arbetsinsats.

Hur firar ni nu?

– Inte så jättemycket. Inte mer än att vårt självförtroende nu är på topp. Och vi har gett oss en chans att göra ett väldigt bra VM.

Hur bra är Sverige?

– Jag tycker att vi är väldigt, väldigt bra när vi får allt att stämma. Då är vi väldigt svårslagna. Vi har visat i kvalet att vi slår ut och kan slå topp-topplag. Det är väl mer när vi själva inte kommer upp i vår standard som vi inte är tillräckligt bra.

ANNONS