Svenska förbundets besked kring utökningen

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är positiv till en utökning av fotbolls-VM från 32 till 48 lag. – Jag utgår från att Europa därmed får tre extra platser, säger han.

ANNONS
|

På tisdagsförmiddagen beslutade det internationella fotbollförbundet Fifa att lägga ett förslag om 48 lag i fotbolls-VM 2026. Huruvida det blir så beslutas av Fifas 211 medlemsländer vid kongressen i maj.

– Om förslaget innehåller de delar som sipprat ut finns det goda förutsättningar till att vi säger ja. Vi behöver prata igenom det tillsammans, säger Karl-Erik Nilsson till GP.

Mästerskapet skall avgöras på 32 dagar. De 48 lagen föreslås delas upp i 16 trelagsgrupper där ettan och tvåan går vidare till en andra omgång.Det innebär bland annat att antalet gruppspelsmatcher per nation minskas från tre till två.

– Det är en konsekvens av att man är tvungen att hålla sig inom en begränsad spelperiod. Det talades inför om att lagen bara skulle få en gruppspelsmatch, det hade varit oerhört mycket sämre. Så … ett steg i rätt riktning, säger Karl-Erik Nilsson.

ANNONS

Vilka eventuella baksidor ser du, exempelvis kopplat till intresset för kvalturneringen?

– Om det skulle bli ytterligare tre lag från Europa får vi 16 platser. Det är fortfarande åtta färre än i EM senast, vilket gör att det fortfarande kommer vara svårare att ta sig till VM än till ett Europamästerskap.

Karl-Erik Nilsson är inte nämnvärt orolig för att kvaliteten på VM-turneringen påverkas negativt av 48 lag.

– Många belackare menade att 24 lag på EM skulle urvattna kvaliteten. Så blev det verkligen inte. Vår största oro var att öka trycket på den internationella kalendern. Så verkar det inte bli. Det skulle innebära ökat tryck på spelare och ligor, säger den svenska förbundsordföranden.

Ser du någon risk att kvalitetsturneringen fotbolls-VM påverkas negativt?

– Svaret får vi inte förrän 2026. Fotbollen har utvecklats så mycket och blåbärslagen är färre än tidigare. Exempelvis deltog 24 av 55 Uefanationer på EM.

Vilka nationer kan arrangera ett VM?

– Det återstår också att se. Efter beslutet i maj blir det dags för Fifa att gå ut med ansökan. Det kan vara så att Fifa tänker i samma banor som Uefa och sprider ut mästerskapet i fler nationer. Ju fler lag som är med, desto mer begränsar man möjligheterna för mindre länder att söka, inget tvivel om det.

ANNONS

Hur ser du på Sveriges möjligheter där?

– Vi vill gärna arrangera mästerskap. Vi får ha oerhört många kompisar för att kunna konkurrera om ett VM. Det känns nästan utopiskt.

ANNONS