Supportern som kastade knallskottet identifierad

IFK Göteborg uppger att de identifierat den supporter som kastade knallskottet från läktaren under gårdagens skandalmatch. – Vi har hela tillvägagångssättet och personens utseende på film, säger IFK Göteborgs säkerhetschef Mike Sahlenius.

ANNONS
|

I går fick den allsvenska fotbollsmatchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF på Gamla Ullevi abrytas, efter att en supporter kastade in ett knallskott på planen. Nu har supportern identifierats.

– Vi vet vem det är. Vi har hela tillvägagångssättet och personens utseende på film,säger IFK Göteborgs säkerhetschef Mike Sahlenius.

Han berättar att personen nu riskerar stränga straff, både från arrangören IFK Göteborg och från polisens sida.

– Vi kan stänga av en person från våra matcher i upp till två år. Och eftersom knallskottet kastades så att det innebar fara för andra så kan händelsen få en brottsrubricering av polisen också, säger Mike Sahlénius.

ANNONS

Knallskottet kastades från den norra läktaren på Gamla Ullevi, där IFK Göteborgs supportrar huserar, och landade vid fötterna på Malmöspelaren Tobias Sana, som tidigare spelade i IFK Göteborg.Sana svarade med att kasta upp en av hörnflaggorna mot läktaren. Därefter avbröts matchen.

– Jag har försökt få tag på Sana, men har inte lyckats. Jag vet att den assisterande domaren blev chockad och rädd, men han var längre ifrån än Sana, säger Mike Sahlénius.

Det är ovanligt att personer som bryter mot lagar och regler genom att kasta in saker på fotbollsmatcher blir straffade. Mike Sahlénius är därför nöjd med att filmen från gårdagens match är så tydlig.

– På IFK Göteborgs matcher är det ovanligt med inkastade föremål. Och när det väl har skett så har det varit svårt att identifiera personerna. Men på den här filmen syns föremålet ovanligt tydligt under sin resa, säger han.

Polischefen i Göteborg, Erik Nord, menar att folkmassan på läktaren fungerar som skydd för den som kastat.

– Personer som vill begå kriminella handlingar har stor fördel på en fotbollsarena av att de kan gömma sig bakom en folksamling. I vissa fall är de maskerade men det är folkmassan som är det bästa skyddet, säger han.

ANNONS

IFK Göteborg upplever att det är svårt att hindra att de farliga föremålen kommer in på läktaren. Förutom knallskotten har IFK Göteborg och många andra klubbar ett omfattande problem med förbjudna bengaliska eldar, och många av pjäserna är små.

– Om någon hittar ett receptmot detta så tarjag tacksamt emot det, säger Mike Sahlénius.

Det är IFK Göteborgs styrelse som avgör ompersonen som kastade gårdagens knallskott kommer att stängas av från IFK Göteborgs matcher. Polisen, som var på plats under matchen, avgör om pesonen gjort sig skyldig till ett lagbrott.

ANNONS