Supertalangen Lamine Yamal hyllas av Barcelonas tränare

La Ligas yngste startspelare, Spaniens yngste landslagsrepresentant och dessutom La Rojas yngste målskytt någonsin. FC Barcelonas 16-åring Lamine Yamal tagit spansk fotboll med storm under hösten när han gjort entré på den största fotbollsscenen.
– Han är extraordinär, hyllar Barcelonatränaren Xavi.

ANNONS
|

Från Bojan Krkic till Ansu Fati. Raden med spelare som otacksamt dubbats ”näste Lionel Messi” är lång bland talangerna som slagit sig fram genom FC Barcelonas ungdomsakademi La Masia. Få har lyckats leva upp till de skyhögt ställda förväntningarna. Näste juvel att pekas ut som Messis efterträdare i Katalonien har dock inlett seniorkarriären i rasande takt.

Lamine Yamal Nasaraoui Ebana, född i juli 2007, fyllde 16 år så sent som i somras, men under hösten har ynglingen tagit Spanien med storm. Inom Barcelona har man länge varit medvetna om Lamine Yamals talang och redan i våras fick den vänsterfotade yttern som 15-åring fick göra seniordebut när han hoppade in mot Real Betis.

ANNONS

Lamine Yamal fick stående ovationer

Efter att ha imponerat under sommarens försäsongsläger i USA skulle det inte dröja länge innan Lamine Yamal fick chansen att göra avtryck på allvar. Efter att Raphinha blivit avstängd, och Ousmané Dembélé sålts till PSG, fick Ferran Torres, Abde Ezzalzouli, och Ansu Fati – där den sistnämnde därefter lånats ut till Brighton – glatt sitta kvar på avbytarbänken när tränaren Xavi i stället valde att kasta in en 16-årig doldis.

Xavi har inte behövt ångra det beslutet.

Lamine Yamal fick stående ovationer när han lämnade planen i sin första match från start i Barça-tröjan. I sin andra start stod han för två assist och utsågs till matchens lirare i 4–3-segern mot Villarreal.

– Jag är så klart, som alla andra, överraskad av vad han gör vid sin ålder. Han är bara 16 år men fattar nästan alltid det bästa beslutet. Vi har stora förväntningar på honom. Han startar inte matcher av en slump, utan för att han kan vara avgörande. Han är intelligent, mogen. Han är extraordinär, hyllar Xavi.

Till skillnad från Barcelonas andra supertalanger Gavi och Pedri – som värvats från Real Betis respektive Las Palmas – är Lamine Yamal en lokal produkt. Han föddes i Esplugues de Llobregat, ungefär halvvägs mellan Camp Nou och Barças träningsanläggning Ciutat Esportiva Joan Gamper, och växte upp i Matarò, ett par mil nordost om Barcelona längs den katalanska kusten. Han inledde sin fotbollsbana i lokala klubben La Torreta, men värvades redan som sexåring till La Masia, där han öst in mål i Barcelonas ungdomslag.

ANNONS

Hyllar föräldrarna på skorna

Lamine Yamals far är från Marocko och hans mor från Ekvatorialguinea, och supertalangen spelar med båda föräldrarnas länders flagga broderade på skorna, men när det spanska landslaget kallade efter den succéartade säsongsinledningen tvekade han inte om vilket land han ville representera.

– Han är en exceptionell fotbollsspelare. Han är speciell. Jag tittar aldrig på en spelares ålder, jag tittar bara på deras förmåga och nivå och i mina ögon är han redo att vara här, sa Spaniens förbundskapten Luis de la Fuente, som valde att ta ut Lamine Yamal i spanska herrlandslaget till septembersamlingen.

När han hoppade in i EM-kvalmatchen mot Georgien blev Lamine Yamal, 16 år och 57 dagar gammal, Spaniens yngste spelare någonsin när han slog lagkamraten Gavis rekord. Innan slutsignalen gått hade han dessutom gjort sitt första landslagsmål, ett läckert avslut med vänsterfoten. Ett par dagar senare startade han sin första landskamp för La Roja i 6–0-segern mot Cypern.

Lamine Yamals framfart under säsongsinledningen har varit exceptionell. 16-åringen har tagit Spanien och fotbollsvärlden med storm, men Xavi är inte orolig att framgångarna och uppmärksamheten ska stiga honom åt huvudet – och är övertygad om att 16-åringens utvecklingskurva kommer fortsätta peka spikrakt uppåt.

– Med hans personlighet tror jag inte det kommer bli några bekymmer att hantera det. Det är en kille utöver det vanliga. Han är väldigt ödmjuk, arbetar hårt och älskar fotboll. Det är förstås tuff konkurrens, men han är redo, säger Xavi och fortsätter:

ANNONS

– Jag hoppas att han blir kvar i Barça i många år framöver. Jag tror att han är en spelare som kan komma att definiera en era i klubben.

Helgens hetaste

Manchester United – Brighton & Hove Albion

Efter en vacklande Premier League-inledning, två segrar och två förluster, hoppas Erik ten Hag på att få fart på säsongen efter Manchester Uniteds tunga nederlaget borta mot Arsenal innan landslagsuppehållet. Brighton, med succétränaren Roberto De Zerbi, lär dock bjuda på hårt motstånd på Old Trafford.

Lördag 16.00, Viasat Sport Premium

Inter – Milan

Serie A rivstartar efter landslagsuppehållet med ett stekhett Derby della Madonnina. Båda Milanoklubbarna har inlett ligasäsongen strålande med tre segrar på lika många försök. Inter och Milan har redan mötts fyra gånger under 2023, där de rödsvarta lär vara rejält revanschsugna efter att lokalrivalerna vunnit fyra raka derbyn.

Lördag 18.00, TV4 Fotboll

Real Madrid – Real Sociedad

Sommarens prestigevärvning Jude Bellingham har inlett livet i den spanska huvudstaden i rasande tempo. Den 20-årige engelsmannen har gjort fem mål och en assist på fyra La Liga-matcher i Real Madrids vita tröja. Under söndagsaftonen tar Los Blancos – som vunnit alla fyra ligamatcher så här långt – sig an Real Sociedad.

Söndag 21.00, TV4 Play

LÄS MER:Nils Liedholm fortsätter att prägla fotbollsvärlden

LÄS MER:Kaoru Mitomas ovanliga väg till proffslivet i Premier League

LÄS MER:Chelseas galna nota för värvningarna: 14 miljarder

ANNONS