Sundhages hjärtliga hyllning till Schelin

Dagen före matchen mot Italien passade Pia Sundhage på att ge en rejäl hyllning till veteranen Lotta Schelin. – Jag jämför henne med Abby Wambach, och den kärringen är bra, säger Sundhage.

ANNONS
|

Det var just Sundhage och Schelin som mötte pressen här i Doetinchem, dagen före sista gruppspelsmatchen mot Italien. Förbundskaptenen medgav att hon haft svårt att bestämma sig för en startelva.

– Vi ville diskutera lite mer. Vi har haft tre olika laguppställningar, för det blir konsekvenser av varje byte. Mina kollegor gluttar på kvartsfinalen, och det gör inte jag. Så vi var inte klara imorse, men nu är vi det. Det har varit väldigt roligt, men svårt och intressant, säger Sundhage.

– Jag kan inte avslöja någonting. Men vi har funderat på hela laget – alltifrån anfallare, mittfält och backar.

ANNONS

En som dock lär starta både imorgon och i en trolig kvartsfinal är Lotta Schelin. Sundhage fick frågan om vad anfallaren från Kållered betytt för svensk fotboll och medan Schelin skruvade besvärat på sig tog Sundhage till orda.

– Väldigt mycket, det är bara att titta på antalet mål. Hon har varit en förebild och jag beundrar både spelet och alla dessa mål, men om ni tittar på Lotta när hon skriver autografer och pratar med folk – det är en av de bästa ambassadörerna för damfotboll. Och inte bara det utan fotboll – och kvinnor! Jag jämför henne med Abby Wambach, och den kärringen är bra, det kan jag säga, säger Sundhage.

Hoppas Folkesson ska ge en skjuts

Italien är redan utslaget och har inget att spela för mot Sverige. Men Sundhage menade att laget kan bli en svår nät att knäcka för Sverige ändå.

– Vi får se. Man måste respektera varje match, och det tror jag att den italienska coachen också gör. Förmodligen kommer att kunna spela mer avslappnat, och med stolthet. Så det kommer bli en bra motståndare, det är det inget tvivel om.

Förbundskaptenen prisade även Hanna Folkesson, mittfältaren som haft osedvanlig otur med skador och därför inte fått göra mästerskapsdebut förrän senast mot Ryssland. Mot Italien tros hon ta Lisa Dahlkvists plats bredvid Caroline Seger.

ANNONS

– Jag blir glad över att hon faktiskt är frisk och hel. Hon har kommit tillbaka från skada, spelat bra i Rosengård och får vara med och ge det här landslaget en extra skjuts. Hon gjorde ett bra inhopp. Hon vinner nickdueller, kommer till skott och gör Seger bra.

ANNONS