Sundhages tio läxor inför kvartsfinalen

En seger, en förlust och en oavgjord match tog Sverige till kvartsfinal. Så vad lärde man sig på vägen? GP listar tio läxor för Pia Sundhage att studera inför morgondagens kvartsfinal.

ANNONS
|

1. Mixtra inte för mycket Den uppenbara läxan från Italien-matchen. När spelare flyttas runt skapas osäkerhet, särskilt när vissa (läs: Elin Rubensson) hamnar på positioner de inte alls tycker om. Imorgon vill jag att Sundhage går tillbaka till en så beprövad startelva som möjligt och låter spelarna vara där de är bekvämast.

2. Satsa på Rolfö-Blackstenius Det här är undantaget till punkt 1. Men att Fridolina och Stina trivs ihop får anses vara bevisat och med de två får Sverige ett varierat och giftigt försvarsspel. Blackstenius är vår hetaste målskytt, Rolf är vår mest kompletta forward. Ge dem chansen på riktigt nu.

ANNONS

3. Tappa inte initiativet Sverige behöver inte ha bollen hela tiden, absolut inte, men pressen på bollhållaren måste alltid finnas där – liksom viljan att gå framåt när bollen erövras. När Sverige tappar initiativet i matcher kan de ibland se oerhört bleka ut – och det är då försvarsspelet också fallerar.

4. Byt inte ut Dahlkvist Det var tydligt under den första halvleken mot Italien: Ett Sverige utan Lisa Dahlkvist är klart försämrat lag. Hon är en dessutom en vinnartyp som alltid växer med uppgiften, en grovjobbare som gärna kliver fram och avslutar. Minns att hon tog oss till OS-final. Lita på Dala idag.

5. Var med från start Återigen är det från Italien-mötet vi lär oss läxan. Det går inte att smyga sig in i matchen, utan det är full fart från start som gäller. I dag är alla lag så defensivt skickliga att det är svårt att vända ett underläge– det har den här turneringen visat.

6. Var noggrann vid hörnorna Linda Sembrant har haft minst fyra jättelägen på hörnor. Det betyder att Sverige har ett farligt vapen där – men också att det inte utnyttjats än. Mot Holland kan en sådan detalj bli avgörande, så där vill jag se full koncentration från alla inblandade.

ANNONS

7. Lita på fysiken Gruppspelet har lärt oss att Holland – som spelar med väldig fart och energi – har en tendens att tappa tempot sista halvtimmen. Sverige ser å sin sida väldigt starka ut. Så med lite tålamod kan Blågult låta tiden tala till deras fördel.

8. Flytta inte på Asllani Sätt gärna Schelin på en kant (se punkt 2) men låt det i så fall bli den vänstra. För på högersidan, där ska Asllani få husera. Vi har sett flera gånger hur hon fallit ur matcher när hon fått byta sida till vänsterkanten. Undvik!

9. Ha inte övertro på Seger Hon var okej i de två första matcherna, och direkt dålig i den tredje. Kanske var hon bara trött, men kanske är hon inte i form? I så fall ska inte Sundhage vara rädd att än en gång plocka av sin högt värderade kapten.

10. Variera spelet När Sverige bara spelar långbollar blir de för lättlästa. Och när de försöker spela sig fram genom mittfältet blir de ofta för långsamma. Men kan de variera mellan de två skapas en osäkerhet hos motståndaren – och vägen till svensk seger ligger öppen. Ännu en anledning att ta in Rolfö i startelvan, för övrigt.

ANNONS
ANNONS