"Sundhage sjabblade bort den här gruppsegern"

Okej, Sverige är vidare. Men nu väntar ett ruskigt starkt Holland på deras hemmaplan, och det vete tusan om vårt landslag klarar av. Jag tycker att Sundhage sjabblade bort den här gruppsegern.

ANNONS
|

För det första så var det alltså nya spelare på tre av de fyra positionerna i den svenska backlinjen. Rubensson kom in på högerkanten – där hon inte spelats på länge. Magdalena Eriksson kom in i mitten – trots att hon brukar spela på kanten. Och Jonna Andersson, som var petad senast, var plötsligt tillbaka på vänsteranten.

Den enda i backlinjen som var kvar från Rysslandsmatchen var Linda Sembrant, och ironiskt nog var det ju hon som klantade till det vid Italiens första mål. Men att en nästan ny backlinje blir darrigare än en samspelt är knappast en chock. Jag skrev ju i går att jag inte tyckte Sundhage skulle röra till det för mycket– men i mina ögon var det precis vad hon gjorde.

ANNONS

Nåväl, i halvtid tycker jag att hon visade både mod och fingertoppskänsla när hon plockade av en ovanligt svag Caroline Seger och satte in Lisa Dahlkvist. ”Dala” visade att hon tagit petningen på rätt sätt, kom in med härlig energi som lyfte laget, och mellan minut 46 och 75 var Sverige totalt överlägset.

Även Fridolina Rolfö kom in i halvtid och bevisade, än en gång, att hon är vida överlägsen Lotta Schelin när det gäller passningsspelet. Det var hon som hittade Stina Blackstenius vid 2–2-målet och det var hon som serverade samma Blackstenius när hon nickade i ribban.

De två utgör, som jag ser det, det klart bästa anfallsparet för Sverige.

Sveriges inledning på andra halvlek var i det närmaste perfekt och med lite mer flyt eller skärpa hade även segermålet kommit. Men om man haft rätt inställning (kanske var de nervösa, trots allt) och rätt uppställning från start så hade man aldrig behövt hamna i det besvärliga underläget. Och då hade man heller inte gett Italien chansen att – med väldigt god hjälp av inte minst Jonna Andersson – göra förödande 3–2.

Och det gör att Holland nu väntar i kvartsfinalen. Ett Holland som tagit maximala nio poäng och som har ett oerhört intressant lag. På ena kanten hotar den ohyggligt snabbe van de Sanden, och på den andra lirar Lieke Martens just nu skjortan av de flesta med sin underbara teknik och spelförståelse. Och där i mitten, som en slags mittfältslibero, styr Sherid Spitse sitt lag med en pondus som få kan matcha.

ANNONS

Det kommer bli kul, det kommer bli fullsatt och det kommer bli en fantastisk upplevelse för oss som sitter på läktaren att se Sverige möte Holland här i Doetinchem.

Men det kommer bli väldigt, väldigt svårt för Sverige att nå en semifinal.

Chansen finns, men då vill jag se Blackstenius – vilken jäkla killer hon är – och Fridolina Rolfö från start.

ANNONS