Sundhage: "Nästa gång blir det en ny straffskytt"

|

Sverige rivstartade i premiärmatch mot Danmark på Gamla Ullevi. Redan efter tio sekunder var blågult nära att sätta ett ledningsmål när Lotta Schelin kom runt på högerkanten och slog in en passning i straffområdet som anfallskollegan Kosovare Asllani var nära att stöta i mål. Bollen gick dock en bit över det danska målet.

Men den svenska anstormningen skulle avta. Och danskorna skulle ta över.

– Jag tycker vi börjar i ett rasande tempo, men sen släpper vi in Danmark, sa assisterande tränaren Lilie Persson till TV4 i halvtid.

I den 25:e skulle så turneringens första mål komma. Men det skulle inte bli svenskt. På mittplan vann Danmarks Mariann Knudsen en närkamp mot Sveriges Caroline Seger. Knudsen kunde sedan avancera och vid straffområdeslinjen prickskjuta in ett dansk ledningsmål förbi en chanslös Kristin Hammarström.

Efter målet fortsatte Danmark att kontrollera spelet. Men den svenska repliken skulle dock inte dröja mer än tio minuter.

Efter en frispark från mittplan från backen Sara Thunebro kunde försvarskollegan Nilla Fischer med ryggen mot mål och ögonen stängda nicka bollen i mål efter en perfekt djupledslöpning. 1-1, och Sverige var med i matchen igen.

I andra halvleken fortsatte dramatiken. Lagen bytte chanser med varandra och med 25 minuter kvar kom en sekvens som skulle komma att diskuteras.

Danmarks nyligen inbytte anfallare Julie Rydahl Bukh sprang sig helt fri och kom ensam med Kristin Hammarström. Rydal Bukh lyckades dock inte överlista Hammarström och i den efterföljande kontringen anföll i stället Asllani och blev fälld vid straffområdet. Domaren blåste straff men reprisbilderna att tacklingen skedde utanför straffområdet.

Lotta Schelin tog hand om straffen men lyckades inte överlista den danske målvakten. Och när Sverige i slutet av matchen fick ytterligare en straff klvev Kosovare Asllani fram– som också missade.

– Det känns väldigt tungt så klart, vi har två straffar vi missar. Vi måste samla tankarna så fort som möjligt för att fortsätta resan, sa Lotta Schelin till TV4 efter matchen.

Förbundskapten Pia Sundhage var heller inte nöjd med skärpan från elvameterspunkten, och flaggade för att kommande straffar kommer att förvaltas av någon annan.

– Nästa gång får det bli en ny straffläggare, sa Sundhage.

–Vad vi inte lyckades med var att vinna bollen på mitten, som vi gjorde mot England.Det är en sak vi ska ta med oss, hur kan vi bli tightare, hur kan vi vinna bollen på mitten.

Matchen slutade 1-1 och närmast för svenskorna väntar Finland på lördag.