Sundhage efter förlusten: Vi tänker tysta dem

Pia Sundhage pekar ut Nederländerna som favorit i kvartsfinalmötet – och tror att det kan gynna Sverige. – Det kommer att bli fantastisk stämning och vi tänker tysta den här stora läktaren.

ANNONS
|

Efter tisdagens förlust mot Italien stod den svenska förbundskaptenen fast vid att taktiken att byta närapå hela backlinjen var den rätta – trots att Sverige alltså släppte in tre mål.

– Jag ångrar inte det, för jag tror att vi ska vinna kvartsfinalen och att det behövs pigga ben. Vi tror och hoppas att det syns i en kvartsfinal. Att det inte blev så samspelt i backlinjen, det beror ju på den laguttagningen jag gjorde, säger Sundhage.

Hon konstaterar att det var ”grinigt” i laget efter matchen och att ledarteamet nu försöker pumpa upp självförtroendet igen gen om att peka på de positiva sakerna. Exempelvis Sveriges start på den andra halvleken – eller Blågults lyckosamma straffavgöranden i OS förra året.

ANNONS

– Jag vill gärna tro att vi har en fördel av det och vi kommer naturligtvis prata om hur duktiga vi är på det. Och det är ju det här som är så härligt med mästerskapserfarenhet. Så vi kommer att prata om straffar, men vi har inte gjort det så här långt.

"Vi tar gärna den matchbilden"

Sverige har vunnit läktarkampen i samtliga tre gruppspelsmatcher i EM. Mot Holland lär dock den så kallade gula väggen få svårt att hävda sig mot hemmanationens orangea stöd.

– Det är en fördel för dem så länge det går bra, går det dåligt kan det bli lite stressat. De har ju ett antal som verkligen kan avgöra på egen hand, men vi tar gärna den matchbilden, att de försöker avgöra på egen hand, för som lagspel betraktat och med vårt försvarsspel från de två första matcherna, så skulle vi kunna stoppa vilken motståndare som helst, säger Sundhage.

Nederländerna har tre raka segrar och har imponerat med sitt fartfyllda anfallsspel så här långt. Så hur ska Sverige få stopp på Lieke Martens och van de Sanden på de holländska kanterna?

– Att inte utsätta sig för en mot en-situationer. VI behöver alltså se till att vi inte tappar bollen på fel ställen. Det gjorde vi mot Italien. Och vi behöver också variera spelet. Under den andra halvleken mot Italien gick det fort, och det var häftigt att se, men mot Tyskland och Ryssland var Asllani och Seger inblandade i mycket. De var inte lika dominanta igår. Så vi behöver en blandning av de två sakerna. Får vi det –då slår vi vilket lag som helst, säger Sundhage.

ANNONS

Svarade inte på psykningen

Den holländska förbundskaptenen uttryckte en viss lättnade över att det är Sverige, och inte Tyskland, som väntar i kvartsfinalen. Hennes svenska motsvarighet undvek dock att nappa på det betet under onsdagens presskonferens.

– Jag säger ingenting. Vi får spela om det. Jag är inte för att man önskar sig en motståndare. Det var tjat här om vi skulle spela om Danmark eller Holland istället för att fokusera på hur vi ska spela. Och sånt där tycker jag är obehagligt. Det kommer att bli fantastisk stämning och vi tänker tysta den här stora läktaren som kommer att låta en hel del. Och vi får väl se Holland lite som favoriter, att vi kan slå lite ur underläge, säger Sundhage.

ANNONS