Stortränaren ifrågasätter tidig elitsatsning

ANNONS
|

Han är tränare för en av Europas storklubbar, men nu vill Arsène Wenger väcka debatten kring hur unga fotbollsspelare i dag tränar och lever.

I en intervju med brittiska The Guardian tar han Frankrike som exempel.

- Vi vet att i Frankrike så är det 12 procent av som kan leva på fotbollen i första till fjärde divisionen. Det betyder att 88 procent finns där varje dag och lever som ett proffs utan att ha en framtid, säger han till tidningen.

Han menar att systemet kring fotbollen måste ifrågasättas utifrån om det är rätt att specialisera unga så tidigt som det görs idag när de kanske skulle kunna utvecklas mer genom att hålla på med flera sporter i tidig ålder och sedan överföra det till fotbollen.Men också om unga spelare isoleras från ett normalt socialt liv för tidigt och får för lite frihet.

ANNONS

- Vore det inte bättre för dem att gå i en vanlig skola och träna efter skolan istället för att låta 16-åringar bygga hela sin dag och liv som en professionell fotbollsspelare, trots att vi vet att det är få som lyckas nå dit, säger han till tidningen.

Ett annat problemområde han identifierar är trycket från föräldrar som har så höga förväntningar på sina barn vilketkan leda till en rädsla för att misslyckas. Han jämför också med sin egen barndom med en pappa som istället för att fråga om dagens fotbollsträning fokuserade på Wengers skolgång.

- För mig handlade fotboll om glädje och kunna njuta. Jag utvecklade en passion för sporten i kontrast mot det som var tråkigt. Idag finns påfrestningarnai fotbollen från en väldigt ung ålder. De börjar vid nio-års åldern. Det väcker frågor, jag säger inte att jag har svaren. Men jag tror att desto längre du kan leva ett normalt liv, ju bättreär det, säger han.

ANNONS