Stortalangen förlänger med Häcken

ANNONS
|

Simon Gustafson fick sitt genombrott i allsvenskan redan under debutsäsongen i fjol och intresset för den vänsterfotade talangen hade kunnat leda till en utlandsflytt som bosman efter den här säsongen. Men mittfältarens egen målsättning har hela tiden varit att stanna kvar på Hisingen.

– Det är många olika faktorer men den främsta är att jag har mycket, eller i alla fall en del, kvar att hämta här. Den dagen jag känner – om den nu kommer, det vet man ju inte – att jag inte har något att hämta här längre, då kommer jag inte vilja vara kvar längre, säger han.

ANNONS

Strategin i hans karriärplan är densamma som när han lämnade Fässberg för ett drygt år sedan.

– Jag tycker att man ska vara för bra för den grupp man är i om man ska vidare. Från hela vägen i Fässberg, från juniorerna till A-laget och sedan hit, och när jag känner att jag är för bra här – då ska jag gå. Men inte innan, för då har jag en känsla av att det blir lätt så att det blir tufft att ta en plats där och jag vet inte om det är bättre att vara i en utländsk klubb och sitta på bänken.

Det sista som återstår innan Simon skriver på kontraktet är att komma överens med Sonny Karlsson om kontraktslängden. Häcken vill skriva långt, Simon kort.

– Jag vet inte hur mycket jag ska säga egentligen men i grunden handlar det någonstans om att, som det egentligen är hela livet, att man ska få göra det man vill göra och vara där man vill. Om man i princip skriver femårskontrakt – om jag känner att jag vill gå om ett år kan jag inte bara säga att "nu vill jag gå" och så låter de mig gå.

Då sitter inte du på makten.

ANNONS

– Nä, precis. Så är det ju. Ett år, det är ju mer makt till mig på något sätt. Det är svårt, man ser att det är många som har gått som bosman nu, men jag vet inte.

Hur påverkas du av att andra allsvenska spelare går som bosman och uttalar sig om att det är enda sättet att komma utomlands?

– Någonstans har det blivit så på slutet, att klubbarna inte tycker att det kommer tillräckligt bra bud för att man ska acceptera och släppa iväg spelaren och då kanske det är vägen att gå. Jag personligen har en förhoppning om att man ska kunna lösa det för både spelaren och klubben, för att visa lite tacksamhet. Men det är jävligt svårt.

Simon tror själv att det nya kontraktet är påskrivet innan allsvenskan tar VM-uppehåll. Han medger att han lagt mycket tid på framtidsfunderingar den sista tiden.

– Det är jävligt svårt att se sig själv om ett år, just fotbollskvalitet, hur man är och allt sådant. Det är väldigt svåra avvägningar.

Häcken–Kalmar

Tisdag den 20 maj

Gamla Ullevi, 19.00.

GP-ligan

Moestafa El Kabir,11

Walid Atta,10

Simon Gustafson,10

ANNONS