Sportchefen: Därför har Häcken haft så många skyttekungar

Tre gånger under 2010-talet har allsvenskans skyttekung varit hemmahörande i Häcken. Nu är formtoppade Paulinho på väg att bli den fjärde i ordningen.
– Om "Palle" lyckas göra det tycker jag det är ännu mer imponerande, säger Sonny Karlsson.

ANNONS
|

Tillsammans med IFK Norrköping är BK Häcken den klubb som oftast har haft den allsvenska skyttekungen i sitt lag under 2010-talet.

2011 var det Mathias Ranégie som dunkade in 18 mål på 22 matcher i den gul-svartrandiga tröjan, innan han på sommaren flyttade vidare till Malmö FF. Året efter var det Waris Majeeds tur att ta hem skytteligatiteln och 2016 gjorde John Owoeri succé när han under sin första och enda säsong i Häcken prickade in 17 baljor och blev allsvenskans främsta målskytt.

Nu kan det vara på väg att hända igen.

Efter 23 omgångar står formtoppade Paulinho på 16 fullträffar, en notering som gör att leder skytteligan före Sundsvalls Linus Hallenius (14 mål) och AIK:s Henok Goitom (12 mål).

ANNONS

"Tror på attackfotboll"

Så varför är det på senare år så vanligt förekommande att skyttekungen spelar i Häcken?

– Jag tror helt enkelt att det är den sortens fotboll som vi försöker spela som gör att det är så. Det har varit så under en tioårsperiod, att vi har försökt locka publik med att äga spelet och göra mycket mål. Vi har gjort mycket mål nästan alla säsonger, utom något år, säger sportchef Sonny Karlsson.

Han tillägger:

– Sedan har vi ofta haft väldigt bra ställt bland de fyra där spelarna där framme och även att vi har haft duktiga ytterbackar, som har velat kliva fram. Det är sättet vi spelar på som gör att det är så – vi tror på attackfotboll och så letar vi efter rätt sorts spelare.

Vad betyder det för BK Häcken, ur olika aspekter, att ofta vara laget som har allsvenskans skyttekung?

– Sportsligt betyder det oftast att du ligger högt upp i serien. Publikmässigt har det inte betytt fantastiskt mycket, även om vi märker att det blir fler och fler som håller på oss och att fler har större respekt för Häcken ute i Sverige.

LÄS MER:"Rehabtiden var inte lätt mentalt"

"På det viset är han unik"

Skulle Paulinho lyckas vinna skytteligan tycker Karlsson att det slår högre än vid de tidigare tillfällena en Häcken-spelare har vunnit titeln.

ANNONS

– Det har alltid varit våra centrar som har gjort flest mål, men "Palle" har inte spelat center utan spelar ytter och tar jobbet hela vägen hem. På det viset är han unik.

Att ha skyttekungen i sitt lag brukar inte sällan innebära att allsvenska lag också gör en rejäl ekonomisk vinst på spelarna, då de ofta säljs vidare till större klubbar och ligor.

För Häcken har det varit både och på den fronten.

– Det är klart att det har ramlat in pengar, men det har varit lite olika. Något kontrakt gick ut, någon fick vi ganska bra betalt för och någon hade lite högre ålder. Det är inte alltid säkert att du får in massvis av pengar bara för att de har vunnit skytteligan.

LÄS MER:Häcken-stjärnan vill bli svensk medborgare

Märks det att intresset blir mycket större för en spelare om han vinner skytteligatiteln?

– När det kommer till intresse har det allra mesta att göra med åldern på spelaren. När Waris började göra mål fanns det ett intresse hela, hela tiden. Waris var en sådan spelare som klubbar kunde återsälja, så var det inte på samma sätt med exempelvis John, som var 31 när han lämnade oss. När en äldre spelare vinner skytteligan blir det också intresse, men det rasslar inte till på samma sätt eller är lika mycket längs vägen.

ANNONS

"Sällan skytteligavinnaren är kvar"

Hur ser intresset för Paulinho ut i nuläget?

– Det är lugnt. Hans agent har nämnt intresse från några länder, men det har inte kommit något direkt till mig.

32-åringen sitter på ett kontrakt över 2019.

– Det bästa för oss är naturligtvis att han är kvar här. Sedan får vi se vart det tar vägen och hur stort intresset blir. Det är väldigt sällan att den som vinner skytteligan i allsvenskan är kvar säsongen efter.

Fakta: Häckens skyttekungar på 2010-talet

Mathias Ranégie, 21 mål (2011)

Gjorde succé i Häcken 2011, det här efter misslyckade sejourer i IFK Göteborg och holländska Go Ahead Eagles. På 22 allsvenska matcher prickade anfallaren då in 18 baljor, vilket landade i att Malmö FF värvade skyttekungen under sommaren samma år. Återvände 2017 till Häcken efter spel i Djurgården, England, Kina och Italien – då fick anfallaren inte samma utväxling.

Waris Majeed, 23 mål (2012)

Den 30 mars 2010 gjorde ghananen, som Häcken upptäckte i samband med Gothia cup, debut för Hisingsgänget i allsvenskan. Två säsonger senare vann han skytteligan i serien med 23 inprickade mål. Såldes efter succén vidare till Spartak Moskva. Efter det har anfallaren också representerat Valenciennes, Trabzonspor, Lorient, Porto och Nantes.

John Owoeri, 17 mål (2016)

Det blev bara en säsong i Häcken för nigerianen. Den slutade i total succé. Nyförvärvet från Åtvidaberg öste in mål för Peter Gerhardssons lag och slutade säsongen som vinnare i allsvenskans skytteliga. I februari 2017 meddelade Häcken att målkungen sålts till kinesiska Baoding Yingli Yitong.

Fakta: Samtliga skyttekungar i allsvenskan på 2010-talet

2010: Alexander Gerndt, 20 mål (Gefle/Helsingborgs IF)

2011: Mathias Ranégie, 21 mål (BK Häcken/Malmö FF)

2012: Waris Majeed, 23 mål (BK Häcken)

2013: Imad Khalili, 15 mål (IFK Norrköping/Helsingborgs IF)

2014: Lasse Vibe, 23 mål (IFK Göteborg)

2015: Emir Kujovic, 21 mål (IFK Norrköping)

2016: John Owoeri, 17 mål (BK Häcken)

2017: Karl Holmberg, 14 mål (IFK Norrköping)/ Magnus Eriksson, 14 mål (Djurgården)

ANNONS