Spionen om ryska stjärnan: Hon är ett hot i sig

Ryssland överraskade de flesta när man vann premiärmatchen mot Italien. Och anfallsstjärnan Jelena Danilova, 30 visade att krutet fortfarande är torrt. – Hon är ett hot i sig, säger ”spionen” Jörgen Pettersson.

ANNONS
|

Han har kartlagt det ryska laget för Sveriges räkning och konstaterar att dagens landslag är något annat än det som Sverige besegrade i med 4–0 i vintras.

– Det är ju inte alls amma lag, så den jämförelsen är inte bra att göra. Det kan lura in en i en fälla. Det har skiftat i truppen enormt mycket senaste åren. Matchen i Algarve är historia, säger Pettersson.

Det första målet mot Italien gjordes av Jelena Danilova, som varit en av Rysslands heta anfallare i tiotalet år nu – även om karriären även kantats av skador. Mot Italien vände hon på en femöring och drog in bollen hårt, intill stolpen.

ANNONS

– Danilova är ju jätteskicklig som forward, hon är ett hot i sig själv. Tittar man på målen hon gör så är det på massa olika sätt. Mot Italien sätter hon ett distansskott efter en bra vändning och hon är bra på huvudet. Hyfsat bra på djupled och framför allt är hon hänsynsfull mot sig själv när hon kommer in i straffområdet. Så det är en sniper, hon har ju vunnit skytteligan i två U19-EM, ven om det är ganska länge sen. De egenskaperna har hon kvar, säger Pettersson.

Han är imponerad över den ryska insatsen.

– Det här var nog så bra de kan spela. De genomför den matchen väldigt bra, totalt sett. Jämfört med innan s var de betydligt tajtare försvarsmässigt. Och så gör de mål på en av sina styrkor: fasta situationer, en hörna i det här fallet.

Är du förvånad över att de var så bra?

– Nja, mer förvånad att Italien inte kunde utnyttja deras brister. Om man får upp tempot så får Ryssland problem. Bolltempo och att få dem att förflytta sig är nyckeln.

Att Sverige ska vinna de två återstående matcherna räknar de flesta med. Och även spionen Pettersson menar att Sundhages lag går in i matchen som klara favoriter.

ANNONS

– Matchen kommer att bli tuff i sig, de har absolut inget att förlora. Och de kommer att kämpa otroligt så länge de är med i matchen. Så det gäller att få fart på det från början så de får jaga. För vi är ett bättre lag, vi är bättre på varje position i princip. Men det gäller att få ut det i matchen.

Vad gjorde Italien för misstag, som inte Sverige ska upprepa?

– Att spela för långsamt och för rakt. Då är de fysiskt jättestarka i duellspelet. Så man måste få dem i rörelse, då är de betydligt svagare.

Matchen spelas klockan 18.00 på fredag kväll.

ANNONS