Spelarna njuter över omdiskuterade systemet

Det blev en drömstart på VM för Sverige. Detta tack vare det mycket omdiskuterade VAR-systemet. – VAR är det bästa som finns, säger Albin Ekdal.

ANNONS
|

Viktor Claesson blev fälld i straffområdet och det såg ut som att domaren Joel Aguilar från El Salvador tvekade på att peka på straffpunkten. Men efter vilda svenska protester så kom beskedet efter ett domaren sett situationen igen tack vare VAR-systemet.

Ett system som ger domaren en extra chans att ta sina beslut och ett system som varit minst sagt omdebatterat.

Pontus Jansson uttalade sig inför mästerskapet i Aftonbladet och kallade då systemet för "ett stort jävla skämt".

– Haha! Nu var första gången jag spelade med det och det slutade med straff och tre poäng så det tackar man inte nej till, säger han med ett stort leende.

ANNONS

Även Ola Toivonen drog på smilbanden över det nya VAR-systemet.

– Nu är det bra. Nu gillar jag det. Straffen kändes solklar direkt och vi visste att spelet skulle fortgå och att han sedan skulle ta den, säger han.

Marcus Berg var den svenske spelaren som var närmast när Viktor Claesson gick omkull. Han var aldrig osäker på att domaren skulle ge Sverige chansen från elva meter.

– Jag tror att tack vare VAR så har domaren en extra säkerhet och kollar så att det stämmer. Utan VAR så hade han dömt straff direkt för den var verkligen solklar, säger han.

Emil Forsberg har även han tidigare varit kritisk mot systemet. Men efter att ha fått en pangstart på VM-äventyret så låter det lite annat.

– Man ska inte klaga nu, säger han med ett leende.

– Jag har varit kritisk tidigare men då mot att man inte får plottra för mycket och få onödiga avbrott i spelet. Men i en sådan här situation så är det klart man ska använda det. Samtidigt förstör VAR spelet på ett sätt men ändå inte och får man en straff som nu så ska man inte klaga.

Albin Ekdal tar det ett steg längre än sina lagkamrater. Han tycker att VAR är det bästa som finns.

ANNONS

– VAR är det bästa som finns just nu! Det är kluvet, det hjälpte oss i dag. Det var en solklar straff, det syntes på mina reaktioner när jag jagade domaren i 40 meter. Jag tyckte den var solklar och fattade inte varför han väntade så länge. Det blir straffar. Och … ja, jag har fortfarande inte bestämt mig vad jag tycker om det. Just i dag är jag glad över det, säger han.

ANNONS