Spelare i "Football Manager" kommer kunna komma ut

HBTQ-frågorna inom idrotten är ett ständigt återkommande tema. Nu har det populära dataspelet "Football Manager" lanserat en stor nyhet – i spelet kommer fotbollsspelarna kunna komma ut som homosexuella. – Jag tycker det är konstigt att det fortfarande är ett problem inom fotbollen, säger spelutvecklaren Miles Jacobson.

ANNONS
|

Dataspelet "Football Manager" har, genom sin popularitet, en stor plattform där man kan nå ut till ett enormt antal människor. Någon man nu valt att ta tillvara på genom att slå ett slag för HBTQ-personer.

För första gången i spelets historia kan nämligen datagjorda fotbollsspelare komma ut som homosexuella. Något som snabbt upptäcktes av en person som spelade beta versionen av "Football Manager 2018".

Detta fick spelutvecklaren Miles Jacobson att avslöja nyheten på Twitter.

Enligt Miles Jacobson finns det en enkel anledning till spelets nyhet.

– En av anledningarna att vi gjorde detta var för att det finns homosexuella fotbollsspelare, säger spelutvecklarenMiles Jacobson till Daily Mail.

ANNONS

"Konstigt att det fortfarande är ett problem"

I spelet kommer laget som har en spelare som kommer ut belönas på flera olika sätt. Bland annat kommer klubbens omsättning kunna öka.

– Jag tycker det är konstigt att det fortfarande är ett problem inom fotbollen. Så vi beslutade oss för att försöka visa att det inte är någon stor sak att komma utoch att det kan vara något positivt istället. Jag tycker det är galet att vi, 2017, lever i en värld där folk inte kan få vara sig själva, säger spelutvecklaren Miles Jacobson.

Funktionen kommer inte finnas för de som spelar Ryssland, detta då landet förbjuder vad man anser vara ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer”.

Detta är inte första gången som det populära spelet väljer att hänga med in aktualiteter.När man släppte Football Manager 2017 hade man nämligen med Brexit som ett av problemen som spelaren skulle kunna ställas inför.

Homofobi ett stort problem

Homofobi är fortsatt ett stort problem inom den brittiska fotbollen. I en BBC-undersökning bland brittiska fotbollssupportrar förra hösten visade det sig att åtta procent av de tillfrågade skulle sluta följa sitt lag om en spelare i deras lag kom ut som homosexuell.

Tyske Thomas Hitzlsperger blev den första öppet homosexuella spelaren som spelat i Premier League när han kom ut 2014, fyra månader efter att ha lagt skorna på hyllan. Den före detta Leedsmittfältaren Robbie Rogers gjorde detsamma året innan, även han efter att ha avslutat karriären. Amerikanen återupptog dock fotbollsspelandet därefter i MLS och Los Angeles.

ANNONS

Den första brittiske fotbollsspelaren att komma ut hette Justin Fashanu, som tragiskt tog sitt eget liv 1998. Åtta år efter att ha kommit ut som homosexuell.

Fakta: Football Manager

Football Manager (tidigare även kallad Championship Manager) är ett datorspel där användaren går in i rollen som en fotbollstränare i en simulerad fotbollsvärld. Spelet ges ut varje år med uppdaterade trupper och lag för årets säsong. Som spelare sköter du allt från matchtaktik och laguttagningar till träningsscheman, nyförvärv, agentkontakter och presskonferenser.

Spelet har länge varit känt för sin vida databas av spelare. En databas som även har använts av vissa klubbar i verkligheten för att kartlägga och scouta spelare.

ANNONS