Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Som en nyårsfest utan tolvslag

  Det händer fortfarande att jag får mejl och synpunkter om FC Gothia, det skrynkliga förslaget om en sammanslagning av Gais, Öis och BK Häcken för sisådär elva år sedan.
  Det blev inget då och profeterna som ogillade den konservativa lösningen fick delvis rätt. Det lyfter inte.

  Det skall villigt erkännas att även jag mellan varven har funderat på vad effekten skulle ha blivit om de två anrika alliansföreningarna och den nyrika kusinen från landet (Hisingen) gjort gemensam sak och gått ihop i ett representationslag på bekostnad av tradition, historia, supporterkultur och anor.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Den relativa ökenvandring som har pågått sedan 2007 och egentligen inte blev särskilt mycket attraktivare genom bygget av en ny arena börjar ta på krafterna.

  Det är snack, det är verkstad, men – handen på hjärtat – sällan tillräckligt bra.

  Alla tomma stolar, förutom möjligen dessa derbydagar, minner om dåtidens önskedrömmare som på riktigt trodde att en tät och publikvänlig arena om 17 000 skulle passa både Öis, Gais och IFK Göteborg.

  Jag är den första som önskar allsvensk återkomst åt både Öis och Gais, men när inte ens årets kanonstart av superettan räckte för att hänga med i toppen in över sommaruppehållet är jag rädd att jag numer också tillhör tvivlarna.

  Mer förgänglig

  Vad talar för att det blir enklare nästa år? Räcker pengarna till satsning? Finns underlaget? Och finns det fog att sikta uppåt – eller vore en sammanslagning mellan BK Häcken, Öis och Gais i själva verket det bästa för klubbarna själva och Göteborgsfotbollen, om allsvenskan och senare SM-guld på målet?

  Även om tanken kittlar är svaret väldigt enkelt att avge.

  Det är inte aktuellt.

  Framför allt för att viljan inte längre finns. Dagens styrande sliter med begränsade resurser, drömmer om framtiden, men skulle för sitt liv inte komma på tanken att föreslå en sammanslagning.

  På vilket sätt skulle Öis och Gais kunna bidra till Häcken – eftersom den stora resursen i de fallen – supportrarna – rimligen skulle vända ett Gothia-experiment ryggen även nu?

  Dagens fotboll är mer förgänglig, besluten och klubbyten snabbare och svårare att förutse.

  En jämförelse med det stundande riksdagsvalet går att göra. Det finns gränser partier aldrig går över, samarbeten som inte är möjliga.

  Att Öis och Gais siktar på allsvenska återkomst till 2020 och 2022 är självklara utfästelser, särskilt som pengarna då är helt andra.

  Att säga något annat vore tjänstefel och desillusionerat.

  Med trepoängssystemet kan det gå fort. Och som utomstående betraktare belägen i Göteborgsområdet hade det varit guld om något av lagen tog chansen att haka på i toppen redan i år.

  Jag tror dessvärre att den här säsongen redan är körd, att varken Öis eller Gais orkar blanda sig i någon strid om allsvensk kvalplats. Tyvärr har de sig själva att skylla.

  Ur det perspektivet blir derbyt ett plåster på såren, en nyårsfest utan tolvslag.

  Vi kommer ha kul, men gå hem utan att riktigt förstå vad det handlade om.

  Plus: Varken Öis eller Gais är nöjda med titeln tredjen bäst i staden, men det är vad som står på spel i kväll och varför inte: Låt bästa lag vinna!

  Minus: Det hade varit som mycket roligare om det på riktigt stod en allsvensk plats på spel.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.