Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

"Smakstart – men nästa gång bör Blackstenius starta"

Det såg ut som att Stina Blackstenius bestämt sig för att skjuta tre poäng till Sverige. I stället blev det Hedvig Lindahl som räddade en – viktig – poäng. Sverige och Tyskland bjöd på mållös underhållning och för Blågult var det här en smakstart på EM.

Det var en lite märklig match. Jag hade räknat med en sedvanlig tysk anstormning från start, i stället var det Sverige som tog hand om både boll och initiativ. Olivia Schoughs fina hörna kunde mycket väl ha inneburit 1–0, men Linda Sembrant (väldigt bra matchen igenom) fick inte riktigt träff.
Sedan vände det. Tyskland fick ett tag igång sitt tiki-taka-liknande kortpassningsspel i och kring Sveriges straffområde och det såg ett tag riktigt jobbigt ut för den svenska backlinjen. 
Men sedan vände det igen.
Och sedan höll det på så.

Det var en oväntat öppen och publikfriande match, där det enda som egentligen saknades var mål. Sverige hade stundtals ett stort bollinnehav, men precis som i tidigare matcher var det något som fattades när man närmade sig straffområdet. 
Lotta Schelin gjorde mycket rätt, sprang smart och jobbade hårt – men var inte så het som man vill att hon ska vara i de avgörande momenten. Så har det sett ut ett bra tag nu, och därför tror jag att Sverige får mer nytta av Schelin på en kant. På så sätt får vi plats med både Fridolina Rolfö (av någon märklig anledning utbytt i går, jag tycker att hon gjorde en helgjuten insats) och Stina Blackstenius på topp.

Blackstenius, ja. Jäklar vilket inhopp det höll på att bli. Vändningen och den spikraka löpningen mot mål – trots att en tyska gjorde det mesta för att få omkull henne – var ett tydligt bevis på att Blackstenius är i form. Avslutet var också bra – liksom räddningen.
När Blackstenius spelar som hon gjorde just där och då finns det förmodligen ingen svensk anfallare som är lika tuff, konkret och giftig som hon.
Hon bör spela från start i nästa match.

Olivia Schough hade det jobbigt på sin kant. Den där fina hörnan följdes av en rad totalt misslyckade, och i försvarsarbetet gick hon på varenda kroppsfint som tyskorna gjorde, och rundades lätt gång på gång. Och så en lårkaka på det. Jag är inte säker att vi får se så mycket mer av henne i detta mästerskap.

Sverige bjöd vid några tillfällen på lite för lätta tyska målchanser, och Nilla Fischer stod för ett par huvudlösa bolltapp, men faktum kvarstår: Det jag helst av allt önskade mig inför den här matchen – en hållen nolla – det fick jag.

Till slut var det Hedvig Lindahl som blev poängräddare med sin makalösa räddning i matchens slutskede. Viktigt för henne och viktigt för Sverige som nu har ett ypperligt läge att ta sig vidare från gruppen. 
Blågult är klara favoriter mot både Italien och Ryssland.

Mest läst