SM-guld till IFK Göteborg – vann efter förlängningsdrama

P19-finalen blev ett förlängningsdrama. Väl där klev Alfons Nygaard fram, sänkte Hammarby IF och sköt SM-guldet till IFK Göteborg.
– Det betyder mycket för mig att få avsluta juniortiden med ett SM-guld – och att få göra det avgörande målet och allt, säger Nygaard.

ANNONS
|

IFK Göteborg vann P19 allsvenskan södra. Hammarby IF vann P19 allsvenskan norra. Under lördagseftermiddagen möttes de två lagen i en final i Prioritet Serneke Arena. Ett SM-guld stod på spel.

IFK Göteborg inledde starkast. Yaqub Finey gjorde 1–0 redan i den femte minuten. Målet dunkades in efter en rörig situation i straffområdet.

Hammarby IF kom tillbaka. I matchminut 40 nickade Ahmet Tuhral in 1–1 efter en hörna.

Det var utjämnat. Det var rättvist. Hammarby IF hade varit det bättre laget under en period.

Paus sedan.

Hussein Carneil fick ett superläge att göra 2–1 i inledningen av den andra halvleken, men sköt över. Fler chanser följde därefter, de kom från båda lagen, men det oavgjorda resultatet stod sig förbi all ordinarie tid och in i en förlängning.

ANNONS

Nygaard stor Blåvitt-hjälte

Väl där fick IFK Göteborg en drömstart. Efter mindre än en minut tog sig Johannes Selvén runt på högerkanten och spelade in utmed mållinjen. Bollen nådde Alfons Nygaard som kunde trycka in 2–1 via en Hammarby IF-spelare och ribban. Blåvitt jubel.

Målet avgjorde finalen. IFK Göteborg höll undan och vann med 2–1.

– Det känns bra! Man är väldigt trött nu efter 120 minuter, men det ska man vara. Vi spelade bra, gubbarna gjorde det bra. Stor eloge till dem. Vi började matchen bra, sedan tog Hammarby över. Det gjorde att det blev en jämn match. Sedan tycker jag att vi var det bättre laget i andra halvlek, även i förlängningen. Vi gjorde det tillsammans på ett bättre sätt än dem, tycker jag, säger matchhjälten Alfons Nygaard.

19-åringen, med Annebergs IF som moderklubb, skrev på sitt första A-lagskontrakt med IFK Göteborg i slutet av oktober i år.

Hur mycket betyder det här guldet?

– Det betyder jättemycket! Det har varit upp och ner den här säsongen. Vi startade dåligt och tappade ganska många spelare i somras. Men vi har hittat en sammanhållning där alla elva som är på plan är stora vinnarskallar. Det är därför vi har tagit det här SM-guldet. Det betyder också mycket för mig att få avsluta juniortiden med ett SM-guld – och att få göra det avgörande målet och allt. Men alla som startade och som kom in ska ha lika mycket kredd.

ANNONS

Nu väntar firande och några veckors semester. Sedan startar en ny säsong. För Alfons Nygaard med IFK Göteborgs A-lag.

Därmed får han sikta på att sänka Hammarby IF i allsvenskan under 2022.

– Absolut, det ska jag försöka göra!

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4–2–3–1): Adam Ingi Benediktsson – Hannes Lennartsson, Felix Eriksson, Johan Bångsbo, Alai Hussain Ghasem – Tim van Assema, William Sandford – Anton Kurochkin, Yaqub Finey, Hussein Carneil – Alfons Nygaard

ANNONS