Sef-basen: "Polisen har varit kallsinnig"

Efter åratal av infekterad debatt kring bengaler kan ett försök med legaliserad pyroteknik vara en väg framåt. Det hoppas Sef, som menar att nyckeln är att supportrar, klubbar och polis kommer överens från fall till fall. – Polisen har varit kallsinnig, säger generalsekreteraren Mats Enquist.

ANNONS
|

Både Norge och Österrike har i år testat tillståndsgiven, legal pyroteknik på fotbollsmatcher och nu höjer allt fler rösten för att även Sverige ska hitta en väg att få bort de upprepade lagbrotten på läktarna – men ändå ha kvar någon form av pyroteknik. IFK Göteborgs SLO Anders Almgren säger i en intervju med GP att”den enskilt största faktorn för att öka säkerheten på läktarna är legal pyroteknik, pjäser som är framtagna för läktare”.

Föreningen Svensk Elitfoboll, Sef,ser gärna försök med laglig, säker pyroteknik som ett alternativ.

– Om det går att hitta ett sätt att slippa farlig pyroteknik så är vi absolut för det. Vi har under en längre tid öppnat för det. Problemet har egentligen varit att få med det övriga samhället på det, säger generalsekreteraren Mats Enquist.

ANNONS

Och med ”samhället” syftar Enquist på den myndighet som utfärdar tillstånd för pyroteknik.

– Ja, det hartidigarevarit på polissidan framför allt. Jag ska träffa dem nu, för det här är uppe på agendan igen. I dag har vi en väldigt bra dialog med dem, säger Enquist.

Det har varit en lång och stundtals polariserad debatt?

– Det har blivit ett stigmatiserat ämne där båda parterna har flugit upp i varsin ringhörna och pekat finger. Det är inte konstruktivt. Och vi inom fotbollen har suttit med Svarte Petter, för det är otroligt svårt för oss att komma åtproblemen ensamma. Tänk om man kunde lösa detta, det vore en nåd att stilla bedja om. För så här löser vi ingenting, det retar både samhället och supportrarna.

Mats Enquist säger sig inte ha tagit del av några utredningar kring hur försöket med legal pyroteknik har fungerat i Norge.

– Nej ,det kan jag inte säga något om än, det är för nytt. Men vi har haft mycket diskussioner med Österrike och de har ett tillståndsförfarande som de har sett har fungerat väl. De har fått till en ordnad pyroteknik. Men det handlar om tusen teknikaliteter som ska bestämmas, och vi behöver få till ett svenskt tillståndsförfarande. Och då är det upp till varje arrangör. Klubben, supportrarna och polisen måste komma överens på den plats det handlar om.

ANNONS

– Det är intressant att man gör ett försök. För let’s face it, det finns former av pyroteknik som är utbredda på väldigt många typer av nöjesarrangemang och liknande. Vi villstödjaatt man lyfter det stämningshöjande, men får bort det skadligaoch illegala.

När Fotbollskanalen för två år sedan undersökte inställningen till legaliserad pyroteknik bland de allsvenska klubbarna fann man att sex av klubbarna var för, nio var emot och en var osäker. Men att alla svenska klubbar ska bli helt eniga är knappast realistiskt – och heller inte det viktiga, menar Enquist.

– Man ska minnas att det är här inte är ett fenomen som förekommer överallt. Jag tror exempelvis inte att Åtvidaberg är särskilt intresserade av ett sådant tillstånd. Poängen är att man måste hitta en laglig väg på de platser där det är aktuellt, och nu verkar det som att det kanske finns en möjlighet. Om de vill prova så kan vi medge tillstånd.

Regelverket från er sida finns redan?

– Vi har jobbat för det i tre år och vi har tillsammans med förbundet ett regelverk på plats som göra att man kan ansöka om legal användning av pyroteknik. Men då måste klubben, supportrarna och polisen vara överens på den platsen. Polisen har varit kallsinnig hittills, men det kanske ändrar sig nu.

ANNONS

Varför tror du att polisen varit kallsinnig till att testa detta?

– Det finns en kultur i alla organisationer och polisen har hänvisat till att det är förbjudet med pyroteknik och så är det nog med det. Då kommer vi inte längre. Nu kanske vi äntligen är på väg framåt i den här frågan.

När tror du att vi kan ha laglig pyroteknik på svenska läktare?

– Bra fråga. Det finns ju redan exempel på det. Hos Gais har man exempelvis skjutit raketer vid mål, och det har ju fungerat, men det har intevarit en verkligersättare fördenillegalabränningen. Och bandyn har också haft tillståndsgiven pyroteknik på vissa platser. Men när det kan vara på plats är helt omöjligt att svara på, säger Mats Enquist, som anser att skyttegravskriget mellan pro- och anti-pyrofalangerna har skadat svensk fotboll.

– Den har inte gynnat någon. Till slut måste vi hitta en väg framåt. De här illegala polska nödblossen som används kommer aldrig att bli godkända, däremot finns det pyroteknik som är godkänd för andra ändamål. Dessutom kommer det helt nya pjäser nu som är väldigt intressanta. De alstrar ingen värme och det är inte lika mycket rök. Det är väldigthoppfullt.

Läs polisen syn på legal pyroteknik här:Polismästaren: Fotbollen har gått fel väg

ANNONS