Häcken jublar
Häcken jublar Bild: MICHAEL ERICHSEN

Så tar sig Häcken till Europaspel

Nio omgångar kvar av allsvenskan, för derbylagen BK Häcken och IFK Göteborg finns mycket kvar att spela om. I två ändar av tabellen. Andreas Alms Häcken drömmer om Europaspel 2019. GP har tittat närmare på förutsättningarna för att drömmen ska bli verklighet.

ANNONS

Återstående program:

IFK Göteborg (h), Kalmar FF (b), Elfsborg (b), Malmö FF (h), Östersund (h), Dalkurd (b), Sirius (h), Hammarby (b), IFK Norrköping (h).

Kommentar: Tufft på många sätt. Inte minst med tanke på att fyra av motståndarna är topp-sex-lag just nu (Hammarby, IFK Norrköping, Malmö FF och Östersund). Dessutom är flera av lagen (IFK Göteborg, Elfsborg, Dalkurd och Sirius) högst involverade i kampen för att undvika kval och nedflyttning.

Så många poäng krävs för att ta tredjeplatsen:

2017: 53 poäng, +24 Djurgården

2016: 60 poäng, +22 IFK Norrköping

2015: 61 poäng, +20 AIK

2014: 52 poäng, +24 AIK

ANNONS

2013: 54 poäng, +18 IFK Göteborg

2012: 56 poäng, +16 Malmö FF

2011: 57 poäng, +20 Elfsborg

2010: 52 poäng, +10 Örebro

2009: 55 poäng, +9 Elfsborg

Kommentar: Ja, även fjärdeplatsen kan ge spel i Europa om svenska cupen slutar på ett fördelaktigt sätt. Men vill Häcken säkra en kvalplats redan i höst behöver de sluta trea. Historiskt har det i snitt krävts 56 poäng för just det. Häcken har 34 nu. Det kommer med andra ord krävas ett raketslut på säsongen.

Så avslutade Häcken i fjol (nio sista):

Halmstad (b) 3–0, Elfsborg (h) 3–0, IFK Norrköping (b) 1–4, AIK (h) 1–6, Östersund (b) 0–0, AFC Eskilstuna (h) 3–0, Djurgården (b) 1–1, Kalmar FF (h) 2–0, Malmö FF (b) 2–1.

Kommentar: Starka och obesegrade - med undantag för kollapserna mot IFK Norrköping och AIK. Det höll på att räcka till en tredjeplats, laget slutade blott en poäng bakom Djurgården.

Talar för:

Har, med undantag för plumpen mot AIK, visat upp en strålande formkurva sedan VM-uppehållet. Många spelare är i gott slag. Laget har också mycket av framtiden i sina egna händer i och med att de möter både Malmö FF och IFK Norrköping hemma på Bravida Arena, där har de ännu inte förlorat i årets allsvenska. Dessutom har de även Hammarby kvar att möta.

ANNONS

Talar emot:

Avståndet såklart. Fjärdeplacerade Malmö FF är sex poäng före, tredjeplacerade Hammarby ytterligare fyra. Dessutom är det återstående spelprogrammet, som sagt, tufft.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS