U21-EM över för Sverige - föll i ödesmatchen

Hoppet och tron fanns där. Inte utförandet. Sverige förlorade ödesmatchen mot Slovakien med 0–3 – och har spelat färdigt i U21-EM i Polen.

|

Efter två raka enpoängare – 0–0 mot England och 2–2 mot Polen – var förutsättningarna relativt enkla för U21-landslaget.

Sverige var tvingat att vinna för att ens ha möjlighet att kunna nå semifinal.

Dessutom behövde Polen helst av allt vinna mot England.

Förbundskapten Håkan Ericson & Co trodde och hoppades på att alla delar skulle gå rätt väg, att Sverige skulle gå vidare från gruppen och att de skulle få fortsätta försöket med att försvara EM-guldet från 2015 i Tjeckien.

Men inget gick Sveriges väg.

Chrien öppnade tidigt

Slovakien rivstartade i Lublin. De var bättre på precis allt. Spelarna var kvickare, spelet snabbare och attackerna rakare.

Dominansens resultat blev tidigt tydlig.

Albert Rusnaks första hörna resulterade i en ny, och när han fick en ny möjlighet såg han och lagkompisarna till att ta vara på den.

Robert Mazan tog emot Rusnaks korta hörna och slog in bollen mot Anton Cajtofts bortre stolpe. Där lurade Martin Chrien bort Linus Wahlqvists markering och nickade in ledningsbollen.

Minuten senare jublade England i Kielce efter Demarai Grays 1–0-mål mot Polen.

Redan där var uppförsbacken stor för Sverige.

Den skulle bara bli brantare. Till slut omöjlig.

Polen förlorade

17 minuter senare, i 22:e minuten, small det nämligen till igen. Slovakien vände snabbt och skapade en dubbelchans. Cajtoft räddade första från Matos Bero men när Adam Zrelak fick tag på returen och lade tillbaka bollen till Jaroslav Mihalik, ja, då var den 23-årige Jönköpings Södra-målvakten chanslös.

Till andra halvlek beordrade Håkan Ericson ny offensiv. Pawel Cibicki och Melker Hallberg ersattes av Niclas Eliasson och Muamer Tankovic. Med 20 minuter kvar kom Joel Asoro in i stället för Kristoffer Olsson.

Men inget hjälpte.

Slovakien var för bra.

När högerbacken Lubomir Satka satte 3–0 blev det Sveriges punkt för mästerskapet i Polen. Och för Håkan Ericsons tid som förbundskapten.