Så ska Sverige slå Tyskland – spionen berättar

Roger Sandberg är mannen som scoutat Tyskland och han ser goda chanser för Sverige att störa den tyska maskinen. – Vi ska ha stor respekt men livrädda behöver vi inte vara, säger han.

ANNONS

Det är ett Tyskland som överraskande föll mot Mexiko i premiären och har fått utstå tuff kritik i hemlandet. Efter matchen hade dessutom spelarna och ledarna ett krismöte för att reda ut ett antal saker.

Men ett lika blekt Tyskland mot Sverige som mot Mexiko? Det tror inte Roger Sandberg på som scoutat det tyska landslaget.

– Det är ett väldigt skickligt fotbollslag och har visat det i relativ nutid. Jag såg dem mot Spanien i mars och då var de stora delar av den matchen fantastiska. Vi ska ha stor respekt för Tyskland men vi ska inte vara livrädda, säger han.

ANNONS

Underlättar det för dig att spelarna känner till de tyska spelarna ganska väl?

– Lite. Sen är Tyskland väldigt trogna sitt arbetssätt och även om de byter spelare så är det ingen större skillnad i hur de rent taktiskt lägger upp det. Oavsett om exempelvis Özil eller Reus spelar så har de ju egna individuella styrkor och svagheter men som lag så spelar Tyskland likadant, säger han och fortsätter.

– Sen har våra spelare kanske bra koll på de tyska spelarna men inte lika full koll på hur det tyska landslaget vill spela.

I de här sammanhangen är Roger Sandberg ganska ny. Hans största merit är att han tränade Gefle under två säsonger – ett uppdrag han lämnade 2016. Och han känner lite press.

– Ja, det gör jag, absolut! Janne sa det häromkvällen att "nu Roger, nu är det upp till dig" så jag vet vad som gäller, säger han och skrattar.

– Sen är det en lite annan miljö men samtidigt så är det fotboll och egentligen är det inte så stor skillnad på det sättet. Jag försöker nörda ner mig i Tyskland på samma sätt som jag hade kunnat göra med Ljungskile, IFK Göteborg eller AIK. Men jag är ganska övertygad om att det kommer att kännas lite i magen på lördag.

ANNONS

Hur ser du på att Sverige inte slagit Tyskland sedan 1958?

– Det är svårt att värdera det där och svårt att gå tillbaka i tiden. Men jag förväntar mig inte samma Tyskland som mot Mexiko. De kommer att höja sig och det kommer att krävas lite mer av oss nu.

Vad är det som kommer avgöra?

– I slutändan hoppas jag att det är vår skicklighet som gör att vi avgår som segrare. För oss kommer det bli viktigt med ett bra försvarsspel och det går inte att komma ifrån.

ANNONS