Så ska polisen komma åt fotbollshuliganismen

Polis och åklagare i Göteborg utnyttjar nu på allvar en redan befintlig lag i kampen mot fotbollshuliganism. Supportrar riskerar kännbara tillträdesförbud, enbart för att de är maskerade utanför arenan.

ANNONS
|

De rättsvårdande myndigheterna i Västsverige har i samråd beslutat att tillämpa varenda bokstav i lagen om maskeringsförbud på allmän plats.

Att dölja sitt ansikte – helt eller delvis – är förbjudet, om det sker i det offentliga rummet under en så kallad allmän sammankomst.

Överträdelser har förut inträffat under exempelvis tillståndgivna demonstrationer.

Men – och det är det som är poängen – det är heller inte tillåtet att uppträda maskerad i vanliga folksamlingar där det finns ”omedelbar fara för ordningsstörning”.

Och den bedömningen är det upp till polisen att göra. Det är här olika idrottsevenemang, främst då fotbollsmatcher, aktualiseras.

–Börjar det bli väldigt oroligt i ett gäng, om det tänds en bengal eller kastas ett knallskott, så låter vi dem veta att det föreligger risk för oordning och att det därmed kan få konsekvenser för den som bär maskering, säger Linda Wiking, en av två åklagare som arbetar speciellt med dessa ärenden.

ANNONS

Hon poängterar att de avsevärt hårdare tagen gäller från och med denna vecka.

"Ville informera supporterklubbar"

Insatsen har visserligen pågått under en tid, men startade inte i större skala förrän vid det allsvenska mötet mellan IFK Göteborg och AIK i måndags.

–Vi ville först informera de olika supporterklubbarna ordentligt och därigenom sprida budskapet, konstaterar Linda Wiking.

Bestämmelsen har alltså sin giltighet ute på stan och utanför arenorna.

–Genom att utnyttja ordnings­lagen fullt ut skulle vi kunna få bort risksupportrar från matcher under en relativt lång period, trots att de egentligen inte utövat våld eller hotat någon, förklarar Ann-Sofie Prahl, den andra åklagaren i projektet.

Hon tillägger:

–Vi har faktiskt verktyg. Och då är det upp till oss att använda dom.

Den som ertappas maskerad i en större grupp människor kan hädanefter beläggas med så kallat tillträdesförbud.

Hittills under hösten har ett par sådana delats ut i Göteborg.

Bland annat drabbades en 29-årig IFK-anhängare, som ansetts ha överträtt maskeringsförbudet den 21 juli före mötet mot polska Piast Gliwice i Europa League.

Han stängdes nyligen av från all elitfotboll fram till 18 oktober 2018.

Mannen fälldes 2010 för våldsamt upplopp och är straffad även för att ha stormat planen under pågående match.

–Längden på tillträdesförbuden varierar, upp till maximalt tre år. Det är dock klart att den som registrerats för tidigare ordningsstörningar ligger sämre till än andra, poängterar Linda Wiking.

ANNONS

Kan dömas till fängelse

Regeringen har dessutom skickat ett lagförslag på remiss, om generellt maskeringsförbud inne på arenorna, för införande 1 mars 2017.

Den som bryter mot detta kommer i extremfallet att kunna dömas till sex månaders fängelse.Längden på tillträdesförbuden varierar, upp till maximalt tre år. Det är dock klart att den som registrerats för tidigare ordningsstörningar ligger sämre till än andra, poängterar Linda Wiking.

Regeringen har dessutom skickat ett lagförslag på remiss, om generellt maskeringsförbud inne på arenorna, för införande 1 mars 2017.

Den som bryter mot detta kommer i extremfallet att kunna dömas till sex månaders fängelse.

ANNONS