Så ska Öis och Gais bli allsvenska igen

Kommer Öis och Gais att nå allsvenskan igen? När då i så fall – och hur? GP tog ett snack om framtiden med klubbarnas ordföranden – som visade sig ha väldigt liknande tankar och utmaningar.

ANNONS
|

De är två av Sveriges mest klassiska lag, de har båda gått igenom ekonomiska stålbad, och inför dagens derby ligger båda i mitten av Superettan – med en uttalad önskan om att klättra i seriesystemet.

Så vad är den långsiktiga visionen för Öis och Gais?

Tomas Andersson, ordförande i Gais:

– Det är att bygga vidare på det vi gör idag, bland annat våra sociala engagemang och samarbeten som vi kallar ”Gais – mer än en klubb”, det arbetar vi kraftfullt med att integrera i vår verksamhet. Och sportsligt så ska vi nå allsvenskan inom tre år. Vi ska vara där 2020 senast, det är vår kortsiktiga vision. Sedan jobbar vi mer långsiktigt internt, men det är det som jag kan ange.

ANNONS

Joakim Nordh, Öis:

– Vi vill ju vara en klubb som är etablerad i allsvenskan, definitivt. Sedan är det lätt att säga och betydligt svårare att göra och jag är noga att bara inte prata fotboll där. Det rör organisationen och samhällsengagemang, akademin, tjejfotbollen och hela föreningen. Men rent sportsligt är det att etablera oss i allsvenskan och där har vi sagt inom några år. Det är lite av ett politikersvar, men jag har respekt för frågan. Det är så lätt att kasta ur sig något, men vi vill växa försiktigt. Vi har haft en tråkig historik med ekonomin och konkurs, och jag är väldigt mån om att bygga ett stabilt Öis.

Att nå allsvenskan är drömmen för väldigt många svenska klubbar. Vad talar för att just er klubb ska klara det?

Tomas Andersson:

– Gais har som en stor fördel en tradition, och vi har något som attraherar, vi kan kalla det ett varumärke.Det försöker vi stärka på sikt för att ta oss ur den svacka som har varit. Vi försöker driva det långsiktigt utan att för den skull riskera hela verksamheten. Jag tror att det engagemang som finns i Gais i och kring klubben är en stor anledning till att Gais har en möjlighet att lyckas. Vi har fått in väldigt många nya ideella krafter de senaste två åren som vill hjälpa Gais framåt.

ANNONS

Joakim Nordh:

– Dels har vi historiken, vi vet vad det innebär att ta oss tillbaka, vi har den kunskapen. Vi har en stark supporterkultur och en fantastiskt stark partnerverksamhet. Och samtliga vill ju stödja vår väg tillbaka. Jag är ganska övertygad om att vi kommer att ta oss dit, men den stora frågan är hur lång tid det tar. Men betydligt mer talar för oss än mot oss, absolut.

Alexander Axén sa i en intervju att lag som är födda på 1800-taletalltid kommer tillbaka. Hur hjälper historiken er in i framtiden?

Tomas Andersson:

– Det finns en styrka i de klassiska lagen på lång sikt. Det finns en överlevnadsförmåga och en framtid även om det kan åka lite hiss innan dess. Det finns så många gaisare över hela landet, men när man frågar när de senast såg en match så var det ett bra tag sedan. Men om det börjar gå bra – då kan de komma. Därför är resultaten viktiga.

Joakim Nordh:

– Om man hanterar historiken rätt, om man inte bara blir sentimental och pratar om det som varit, så tror jag att det är en styrka. Men risken med föreningar som Gais, Öis och kanske Helsingborg blir att man jämför med de goda åren och att det blir en belastning. Att Superettan blir lite blasé för oss. Men där måste man vara oerhört ödmjuk. Som det är nu är vi inte nog stabila, vi blandar och ger för mycket, men jag har sagt det tidigare, att riktningen i Öis är bra och vi för frågorna åt rätt håll.

ANNONS

Ni har båda en ansträngd ekonomi och har inte råd med något extra. Hur ska ni få er ekonomi att växa till allsvenska nivåer?

Tomas Andersson:

– Ja, vi har ju inte vunnit på lotto under de här åren. I så fall hade vi kanske kunnat riska mer och ta hit spelare för stora pengar, om vi haft den marginalen. Men vi måste tänka på att inte riska för mycket när vi knyter upp spelare. Så där finns det ibland begränsningar på vad vi kan göra. Målet är att bygga det sakta, men se till att man har ett elitlag. Det är inte så enkelt det heller, det är många lag som vill spela i Superettan. Och det gäller nog både Gais och Öis, att det är viktigt att man är med i svensk elitfotboll och har möjlighet att jobba sig uppåt. För att åka ner i division 1, det är ingen lätt grej.

– Det är ju sportslig framgång som är en av nycklarna, det kommer man aldrig ifrån. Skulle vi lyckas där och det börjar rulla så växer den per automatik. Sedan lägger vi ner ett stort arbete på det vi kallar Gais – mer än fotboll, där vi inkluderar mängder av olika projekt i verksamheten. Och det ger på lång sikt också en möjlighet att växa konkret. Så den kombinationen är det.

ANNONS

Joakim Nordh:

– Vi har ju stärkt upp på marknadssidan nu och vi är jätteduktiga på de partners som vi har. Men vi måste agera mot andra typer av företag än vad vi gjort, vi måste vara lite mer kreativa. Och där känner jag en stor trygghet med det gänget som jobbar där. Och sedan tror jag det är viktigt att man inte blir för ivrig i en förening som Öis, det är många som ska följa med i besluten och de måste förankras rätt. Det ska fortsätta att vara Öis, fastän vi tänker nytt. Det är en väldigt svår balansgång, vi vill ju inte vara någon klubb än just Öis. Så identiteten i det nya tänket är fortsatt väldigt viktig.

IFK Göteborg och Häcken är i dag på en helt annan nivå än er, både vad gäller omsättning och sportsliga resultat. Kan ni sluta det gapet som har uppstått?

Tomas Andersson:

IFK Göteborg tog ju ett grepp under 80-talet när det gäller den stora breddpubliken, mainstreamvarianten. Och det bibehåller man, de har många fler anhängare i Göteborg än vad Gais, Öis och Häcken har. Häcken lever ju i en speciell värld med hjälp av Gothia, det är en helt annan grej med de ekonomiska musklerna. De kan locka till sig spelare från olika håll och kanter och där har man ingen chans, vi har inte de musklerna. Däremot har vi fler anhängare än vad de har, inte bara i Göteborg utan över hela landet. Men för att de ska ta sig till Gamla Ullevi istället för att titta på tv så krävs det att det går bra för laget. Och för det krävs det pengar, faktiskt. Och då kommer man tillbaka till det, det blir lite moment 22. Men vi försöker göra den här satsningen med vårt samhällsengagemang och samarbeten och integrera det i föreningen, ihop med den sportsliga satsningen. Vi tror att det är rätt väg för framtiden och att våra medlemmar vill ha det så.

ANNONS

Joakim Nordh:

– Ja, det vore ju tokigt av mig att inte tro det. Jag applåderar både Blåvitt och Häcken för det jobbet de gör, men vi tittar på vårt och försöker utveckla det. Vi känner oss väldigt starka i Öis som varumärke. Sedan om du frågar mig hur många allsvenska lag Göteborg tål, så tror jag inte att vi tål fem som det var en gång i tiden. Men tre lag absolut, och kanske till och med fyra. Men absolut ett lag till, och det vill jag ska vara Öis.

Tomas Andersson:

– Ekonomin styr ju mer än den gjort tidigare, segregationen är värre än den var förr. Men det skulle inte vara orealistiskt att i en framtid ha fyra lag, det menar jag. Det finns en möjlighet att bli fotbollens huvudstad igen. Och det är ju vad man hoppas på.

Ni konkurrerar om samma spelare, samma annonsörer och samma medieutrymme. Tror ni att Gais och Öis drar varandra uppåt – eller tär på varandra?

Joakim Nordh:

– Det är en bra fråga. Jag tror att vi triggar varandra. Jag känner en respekt i hur Gais och Öis tänker gentemot varandra och jag tror absolut att vi triggar varandra i vår ambition att nå allsvenskan.

ANNONS

Tomas Andersson:

– Om man tittar på det här derbyt så ser man ju att det är en stor tillgång. Båda föreningarna kommer att dra in intäkter på detta och det är väldigt positivt. Sedan är det klart att det finns konkurrens också, både vad gäller spelare och annat, det råder det inget tvivel om. Men jag tror att fördelarna överväger rejält just när det gäller Gais och Öis som är två klassiska lag. Definitivt.

Så om ni går upp får Öis också göra det?

– Gärna. Gais och Öis och IFK, de skulle dra jättepublik alla tre och intresset hade ökat enormt i stan. Det hade varit suveränt.

Om ni får tippa hur det går i derbyt – med hjärtat –vad säger ni då?

Tomas Andersson:

– Då blir det 2–0 till Gais. Om jag får välja så varför inte ett mål av Johan Svahn, och så sätter Dardan ett också.

Joakim Nordh:

– Öis vinner med 2–1. Jag tycker att Atashkadeh känns het och jag tror det är dags för Johan Elmander också. De två ser starka ut. Men Stojan Lukic får gärna göra mål också, bara vi vinner.

ANNONS