Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Så kan brexit påverka Premier League

Efter en folkomröstning har Storbritannien röstat för att lämna EU. Det kan få konsekvenser för europeiska spelare i Premier League.

Det blev seger för lämna-sidan. Under fredag morgon utropade BBC dem som vinner efter att folket i Storbritannien valt att röst för ett brexit.

Beslutet väntas få stor konsekvenser för såväl Europa som världen när EU skakas i sina grundvalar.

Även Premier League kan drabbas av beslutet. De engelska seriesystemet har ett hårt reglemente för vilka utländska spelare så får arbetstillstånd för att spela i landet.

Spelare från länder som inte är med i EU eller har avtal med EU måste ha spelat en viss del av sin nations landskamper de senaste två åren, beroende på landets ranking.

Det skulle få konsekvenser för spelare som de franska stjärnorna Anthony Martial, N'Golo Kante och Dimitri Payet som inte nått upp till kvoten för landskamperna när de värvades till Manchester United, Leicester och West Ham inför fjolåret.

Inte heller svenskar som Ola Toivonen, Jonas Olsson eller Marcus Olsson skulle möta kraven om det skulle värvas efter utträdet ur EU.

Ekonomiedoktor Babatunde Buraimo vid Liverpools universitet säger till The Telegraph att beslutet kan påverka Premier League flera sätt.

– Klubbar kommer bara ha möjlighet att plocka in högkalibriga spelare och om Premier League är begränsat på det sättet kommer transfersummor och löner för etablerade EU-spelare att öka. Dessutom riskerar man att gå miste om blivande stjärnor som Kante, säger han till tidningen.

Buraimo tror dock att reglerna kan komma att ändras för att gynna Premier League.

– Premier League är en av Storbritanniens största exporter och genererar väldigt mycket pengar. Det värdet för Storbritannien ska inte underskattas, säger han.

Mest läst