Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/34

Så bra har 031-klubbarnas värvningar varit

Vissa har lyckats – andra har haft det betydligt tyngre. När GP-sporten betygsätter alla Göteborgsklubbarnas nyförvärv är BK Häckens Erik Friberg den som har utmärkt sig lite extra. – Självklart är det kul när folk tycker att man har gjort det bra, säger mittfältaren.

Varje vinter rustar klubbarna i allsvenskan och superettan för den kommande säsongen. Göteborgslagen är inga undantag. Under försäsongen 2016-2017 förstärkte både Gais, Öis, BK Häcken och IFK Göteborg med nya spelare. Allra mest aktiva på marknaden var Grönsvart som plockade in tolv nyförvärv medan Mats Gren och Blåvitt nöjde sig med att hämta in fem namn utifrån.

När snart halva säsongen har spelats i de båda serierna utvärderar GP-sporten samtliga nyförvärv. Vissa har minst sagt haft det tufft – medan andra har bjudit fotbollspubliken på en imponerande vår. 

"Fått en roll jag trivs med" 

En spelare som har satt stort avtryck i positiv bemärkelse är BK Häckens Erik Friberg. Efter spel i Malmö FF och Seattle i MLS valde mittfältaren att återvända till Häcken och Göteborg inför den här säsongen. Och då tog det inte lång tid innan han blev en nyckelfigur i Mikael Stahres lagbygge. 

– Det har varit som att komma hem. Jag hade en grymt bra tid i Häcken innan jag lämnade och klubben har alltid varit mitt lag, sedan har jag fått en roll av Micke som jag verkligen trivs med. På det stora hela tycker jag att det har fungerat ganska bra, förutom de två sista matcherna, då kom jag inte alls upp i någon vidare nivå, tyvärr. 

Han fortsätter: 
– Självklart är det kul när folk tycker att man har gjort det bra. Men det går upp och ner, ena stunden tycker folk att man är jättebra, nästa match är man oduglig och det är så det är ibland. Det är viktigt att man inte bryr sig för mycket, vare sig det är beröm eller kritik, det bästa är att bara kör på. 

"Har varit ganska jämn" 

Hur är du som person, är du bra på att hantera det som tycks?
– Man lär sig med tiden. Alla tacklar ju det där på olika sätt, men jag tror jag är ganska bra på att ta åt mig av det bra och inte bli för arg när jag får mycket skit. Samtidigt, kritik är en del av elitfotbollen, klarar man inte av att ta det, då ska man nog göra något annat. 

Har du någon insats under våren du är extra nöjd med?
– Hm, när vi vann mot Blåvitt med 4-0 gjorde jag det helt okej. Även mot AIK i premiären var jag rätt bra. Men känslan är att jag har varit ganska jämn, förutom matcherna på slutet då...

Tidigare år har Häcken glänst i offensiven, medan defensiven har svajat ordentligt. I år har försvarsspelet varit klart bättre. 

Friberg-effekten, eller?
– Haha, nä! Men vi har hittat rätt i defensiven, alla vet vad de ska göra. Jag tycker vi har gjort det riktigt bra. Det tycker jag även att vi har gjort offensivt i många matcher, men vi måste bli bättre på att ta tillvara på våra chanser. 

För att se betyg för alla Göteborgsklubbarnas nyförvärv, kika in bildspelet ovan. 

Mest läst