Tommy Cordsen är mannen bakom den kalla pyroteknik som ser ut att introduceras på allsvenska arenor någon gång under 2019.
Tommy Cordsen är mannen bakom den kalla pyroteknik som ser ut att introduceras på allsvenska arenor någon gång under 2019. Bild: Tifontain

Så kan framtidens pyroteknik se ut

Redan nästa år kan kall pyroteknik göra debut på allsvenska arenor. Tommy Cordsen, som ligger bakom den nya pyrotekniska pjäs som ska testas i vinter, tror att detta kan innebära helt nya tifomöjligheter.
– Då kan man skapa eldtifon. Varje plats på läktaren blir som en pixel på en tv-skärm. Du kan göra bokstäver och massa grejer med det här, säger Tommy Cordsen.

ANNONS
|

Idén att göra kall pyroteknik har han burit på länge. Men det var först för några år sedan som teknologin för att genomföra det började finnas. Hösten 2015 signalerade den danska storklubben Bröndby att de var intresserade av ett samarbete. Köpenhamnsklubben och dess supportergrupper har varit drivande i utvecklingen av legal pyroteknik och ville se om uppfinnaren och pyroteknikern Tommy Cordsen kunde hjälpa dem att hitta en kallare – och därmed också säkrare – pjäs.

– När en klubb säger att det du gör kan vara en bra idé står jag mycket starkare än när jag står själv i ett hörn och säger något.

ANNONS

LÄS MER:Fotbollssupportrarna i Göteborg som har tillträdesförbud

Sedan dess har han experimenterat i trädgården utanför lägenheten i Köpenhamn. Hur får man bästa möjliga färg och styrka, utan att riskera säkerheten? Tommy Cordsen tror sig ha hittat en gyllene medelväg. Anledningen till att det inte varit tillåtet att tända pyroteknik på svenska arenor är framförallt den höga temperatur som lågan brinner i.

Tester visar att pjäserna blir så varma som 2 000 grader när de brinner. Den nya pjäsen blir inte varmare än 180 grader.

– De här är lika farliga som tomteblossen du köper på jul. Normalt kan du inte släcka pyroteknik men de här pjäserna kan släckas med lite vatten. Du häller bara på lite vatten i toppen så släcks den, säger han.

Kan testas i vår

Den pyroteknik som i dag förs in på allsvenska arenor är i sig inte olaglig. Dock används den allt som oftast utan utan tillstånd och blir då ett lagbrott.

Sofia Bohlin är ordförande i Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU. Under organisationens träff i Örebro nästa helg kommer den nya prototypen visas för svenska supportergrupper.

– Då får de se pjäserna och utvärdera dem. Sedan kommer vi arbeta under vintern för att se om vi kan se pjäsen på en svensk arena nästa år. Det här är det första steget mot kall pyroteknik. Det är omöjligt att veta hur bra den är och om den lever upp till förväntan innan vi har testat den i arenamiljön, säger hon.

ANNONS

Hur mycket säkrare är den här?

– Man kan föra handen igenom den. Den avger dessutom betydligt mindre rök vilket gör att man får bort momentet där man måste skjuta upp matchstart för att röken lägger sig så att tv-kamerorna inte kan visa hela planen.

Hur ser svenska supportrar på det här försöket?

– Jag tror de är nyfikna och öppna för möjligheterna. Sedan är det viktigt att vi ära realistisk i det här. Vi har aldrig trott att det här ska ta bort all annan pyro som finns. Men dagens pyro kanske minskar. Vi får se detta som ett långsiktigt arbete.

Men det är inte bara säkerheten som blir bättre med de nya prototyperna. Enligt Tommy Cordsen ger de nya pjäserna helt nya konstnärliga möjligheter.

– En annan viktig sak är att den kommer i fem färger. Jag tänker att jag ger fotbollsfansen en ny pensel. De får möjligheten att vara ännu mer kreativa. Det finns så mycket kreativitet bland de här fansen och jag försöker se det från den positiva sidan. Det vore en stor ära att skapa någonting som de kan använda, säger han.

LÄS MER:Blåvitt säkerhetschef: Supportrarna har visat en mognare sida

"En Pandoras ask"

Ett första test i arenamiljö kommer göras någon gång under vintern av Bröndbys fans. När vet inte ens Tommy Cordsen själv.

ANNONS

Själv har han aldrig varit någon stor fotbollssupporter. Innan han började jobba med pyroteknik till fotbollsläktare hade han inte gått på match sedan sent 70-tal. Nu hoppas han kunna hjälpa till att utveckla verktyg för att skapa tifon.

– När jag ser en arena är det som en canvas-tavla för mig. Du kan måla på den, göra vackra saker. Min idé är att "vanliga" åskådare också ska kunna köpa de här pjäserna. Säg att vi kan tillåta 10 000 pjäser på en arena som tar 50 000. Jag hoppas vi kan ge det här till alla. Det här är en Pandoras ask fast på ett positivt sätt. Du kan göra loggor, skriva bokstäver och skapa koreografi med elden, säger han.

LÄS MER:Våldet minskar kring fotbollsmatcher

Vad tror du det här kan betyda för läktarkulturen?

– Det är inte jag som ska berätta för fansen vad de ska göra. Jag hoppas jag kan ge dem något nytt och sedan är det upp till dem att vara Van Gogh och Rembrandt. Jag ger dem en pensel och färger. Sedan är det upp till dem att måla bilderna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS