Rosengård besegrade Piteå – gulddrömmen lever för GFC

Rosengård besegrade serieledande Piteå – det innebär att gulddrömmen lever för GFC inför sista omgången.

ANNONS
|

För tio år sedan vann Piteå IF dåvarande norrettan. Ett decennium senare åkte laget till Malmö IP för att försöka spela hem det första SM-guldet i fotboll till Norrbotten.

På andra sidan stod en klubb som har guld så att det räcker och blir över – "mesta mästarna" Rosengård. Skånskorna har visserligen inte vunnit SM-guld sedan 2015, men med tio titlar i prisskåpet finns det en rutin i klubben kring att spela avgörande matcher om den ädlaste valören.

Hämmat av guldchansen?

Förutsättningarna var enkla. Tre poäng till Piteå och det historiska guldet hade varit säkrat. Oavgjort eller hemmaseger och kampen om Kronprinsessan Victorias pokal avgörs i den sista omgången på lördag.

ANNONS

Guldläget verkade dock hämma bortaspelarna. Under den första halvleken fick Piteå nämligen aldrig igång sitt patenterade höga och aggressiva presspel. Rosengård å andra sidan plockade fram ett skimrande spel som laget då och då har visat upp under annars en svajig allsvensk säsong.

Rosengård behövde dock inte spela sig fram till ledningsmålet. I den 25:e minuten slog Piteåmålvakten Cajsa Andersson en snål inspark till June Pedersen, men norskans tillbakaspel var ännu svagare och det utnyttjade den tyska veterananfallaren Anja Mittag. Allsvenskans skyttedrottning snodde till sig bollen och rullade säkert in sitt 17:e mål för säsongen.

Det var tredje chansen gillt för den 33-årige anfallaren. Inom loppet av tio minuter brände nämligen Mittag två solklara chanser.

GFC:s gulddröm lever

Det var först halvvägs in i den andra halvleken som Norrbottenslaget släppte på handbromsen och skapade ett tryck mot Zecira Musovic i hemmamålet. Fler än några halvchanser skapade dock inte Piteå och nu avgörs allt kommande lördag.

Resultatet är till stor glädje för Göteborg FC.

Rosengårds seger innebär nämligen att Marcus Lantz lag fortsatt har chans på guld inför den sista omgången, då en högdramatisk match mot just Rosengård väntar på Ullevi.

Skulle GFC ta tre poäng då samtidigt som Piteå inte vinner sin hemmamatch mot Växjö blir det guldfirande i Göteborg.

ANNONS

Det är dock fortsatt knapp fördel för Rosengård och Piteå inför avgörandet, det här då båda är en poäng före GFC inför avslutningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS