Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/3

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ronaldo toppar listan på sociala medier

  Cristiano Ronaldo är världsmästare – på sociala medier. Zlatan är inte ens i närheten lika populär om man ser till följarantal.

  Den portugisiske superstjärnan har 320 miljoner fans som följer honom på Facebook, Twitter och Instagram. Den siffran, tillsammans med sina spelarkollegors följare, gör Portugals landslag till det mest följda i VM med totalt 360 miljoner följare.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Sverige ligger långt efter om man granskar alla tävlade länder i VM. Med blygsamma 3 miljoner följare ligger de på en 27 plats i räckviddsranking. Om Zlatan däremot deltagit i VM, hade Sverige hissats till en åttondeplats på sociala medier. Han har ensam 64 miljoner följare.

  Närmre 90 procent av spelarna i VM är aktiva på sociala medier. Den enorma räckvidden gör dem attraktiva för företag och sponsorer.

  – Toppspelarna i varje landslag gör sina namn till personliga varumärken och är också bland de största och viktigaste influensers i den digitala världen, säger Mats Rydin från den svenska PR-byrån JOI communication i ett pressmeddelande.

  Det är det internationella PR-nätverket ECCO, där JOI communication är medlemmar, som analyserat alla 736 fotbollsspelare från samtliga 32 tävlande länder i FIFA World Cup 2018. Sammanlagt har spelarna 2,5 miljarder följare på sociala medier.

  Sist på listan kommer Island, med 1 miljon följare.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.