RF återkräver Qvidings bidrag

ANNONS
|

– Jag känner inte till att vi någonsin begärt in de här beloppen och från en förening på den här nivån, säger Robert Larsson, verksamhetschef vid Riksidrottsförbundet.

– Det här är en signal om att man måste följa de regler vi har.

Division 1-klubben Qviding är Göteborgs i särklass största idrottsförening i ansökta bidrag räknat. Som GP kunnat avslöja har föreningen i många år legat betydligt högre i sina bidragsansökningar än alla jämförbara fotbollsföreningar – i snitt har en spelare i Qviding noterats som dubbelt så aktiv som spelare i andra stora klubbar.

Efter att GP kunde avslöja att Qviding systematiskt överrapporterat närvaro och hittat på aktiviteter i sina ansökningar valde Riksidrottsförbundet att inleda en granskning av bidragen för hösten 2013 och våren 2014. Under den perioden sökte klubben 1,5 miljoner kronor i aktivitetsstöd – 920 000 av dessa är det statliga stöd som nu i sin helhet krävs tillbaka. Därutöver har klubben under samma period sökt drygt 600 000 kronor från det kommunala bidraget med samma underlag som nu granskats. Men den granskningen som bedrivs av idrott- och föreningsförvaltningen i Göteborg är ännu inte klar.

ANNONS

Tidigare har Riksidrottsförbundet aviserat att man kan tänka sig att gå ännu längre tillbaka om det visar sig att Qviding brutit mot reglerna under den nu granskade perioden. Det var inte Robert Larsson så säker på när GP nådde honom under fredagskvällen.

– Just nu har vi valt att gå två perioder tillbaka och man är från klubbens sida medvetna om att man har gjort fel.

Samtidigt är det statliga pengar, skattemedel, som ni fördelar. Vill inte staten ha tillbaka sina pengar från tidigare år?

– Det statliga bidraget är en fast summa som sedan fördelas mellan de olika föreningarna. Att Qviding fått mer har inneburit att andra föreningar fått mindre, inte att staten fått betala ut mer, säger Robert Larsson.

Förra helgen höll Qviding FIF årsmöte och hela styrelsen med undantag för två personer byttes ut. Bland annat valdes en ny ordförande i form av Anders Lidvall och han meddelar att den nyvalda styrelsen fattat beslut om att man kommer överklaga Riksidrottsförbundets beslut.

– Vi bedriver en verksamhet med närmare tusen aktiva barn och ungdomar och aktiva medlemmar. Att i det perspektivet säga att vi inte bedrivit någon verksamhet alls det blir ju absurt.

ANNONS

Nu är ju inte det orsaken till ert indragna bidrag. Det handlar ju om att ni inte sökt enligt reglerna.

– Det förstår vi, men vi tycker att domen är väl hård.

Kan det inte vara rimligt att man ska söka bidrag enligt de regler som finns: socialbidrag, bostadsbidrag eller aktivitetsstöd till föreningar?

– Det har vi väl också sagt att vi har haft brister i våra rutiner. Självklart är det så att vi inte följt reglerna korrekt enligt det regelverk som finns. Det kan vi inte göra när vi har tusen barn.

Varför skulle ni inte kunna söka bidrag enligt reglerna när mindre klubbar kan?

– Jag vill inte kommentera det. Jag har valt att kliva in i det här nu med en vilja att titta framåt, säger Anders Lidvall.

Från och med den 1 januari i år säger sig Qviding söka bidrag enligt de regler som finns. Enligt Riksidrottsförbundet saknades över huvudtaget ett system för ledare att rapportera in närvaron till kansliet som i stället uppskattade en närvaro efter eget tycke. Nu har man ett datorbaserat system.

ANNONS

Om Idrott- och förenings granskning av det kommunala stödet om drygt 600 000 kronor säger Qvidings ordförande Anders Lidvall:

– Det är troligt att de gör samma bedömning som Riksidrottsförbundet.

Efter GP:s avslöjande i december inleddes även en förundersökning och grovt bedrägeri vid åklagarkammaren i Göteborg. Den utredningen pågår fortfarande men där tror inte Anders Lidvall att det kommer bli någon fällande dom.

ANNONS