Radiosportens expert: De vinner damallsvenskan 2016

Rosengård vinner damallsvenskan i fotboll – det säger Radiosportens expert Anette Börjesson till GP-sporten. Men hon väntar sig ett jämnt guldrace.

ANNONS
|

– Man har sett i Champions League att Rosengård spelar väldigt bra och befinner sig på en bra nivå. Jag tror att de är ett bra gäng, det är inte bara en massa stjärnor, säger Börjesson och nämner Emma Berglunds betydelse – en viktig spelare i det regerande mästarlaget som är tillbaka efter en skada.

Radiosportens expert tror dock att det blir jämnt i toppen och att fjolårets tabellfyra blir skåningarnas tuffaste motståndare.

– Den absolut starkaste utmanarenblir Linköping, de har varit och nosat på det några gånger. De har en stark centrallinje och en vass anfallstrio i Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö och Pernille Harder, som hotar alla lag, säger Börjesson.

ANNONS

Men det finns ett frågetecken i Martin Sjögrens lagbygge.

– Kanske är målvakterna i sammanhanget för orutinerade, även om de inte är några duvungar. Men det återstår att se. Förra året var det flera som klev fram och plötsligt såg det väldigt bra ut på målvaktssidan i Sverige.

Läs också: Unga Göteborg FC har höga ambitioner

Börjesson tror att Kopparbergs/Göteborg FC – med sitt talangfulla lag – kommer att finnas med strax bakom den absoluta toppen.

– Jag tycker att satsningen är lite rolig, hade velat se den tidigare, säger hon.

– Nu lägger man om kursen, tar sats och försöker få in några talanger. Jag har faktiskt tippat dem fyra.

Läs också:Balkander: Ge undomarna rätt utbildning

GP: Vilka lag åker ur?

– Kvarnsveden såg jag i fjol, då var de bra på elitettan nivå, men de har inte värvat så mycket rutin. All respekt (för deras sätt att jobba), men jag tror inte att det kommer räcka.

– Sedan är det svårt. Kristianstad, Umeå och Mallbacken kommer att få jobba hårt.

Annette Börjesson listar: fem stjärnor att hålla koll på i år

1.Pernille Harder, forward, Linköping:

– Det är en riktigt klok spelare som har det mesta. En komplett spelare.

2 Gaëlle Enganamouit, forward, Rosengård:

– När hon är på spelhumör, herre… men hon får lära sig att inte flaxa så med armarna. Den smidigheten, snabbheten och styrkan hon har – en härlig spelare.

ANNONS

3 Olivia Schough, mittfältare/forward, Eskilstuna:

– Hon har tagit rejäla kliv och har lärt sig att tagga ner sin valpighet. Det har varit mycket spring, hon har velat mycket, men inte fått ut lika mycket. Hon har fått självförtroendet tillbaka, hon är kul att se.

4 Jennifer Falk, målvakt, Kopparbergs/Göteborg FC:

– Hon är en otroligt bra målvakt, håller hon sig frisk så kommer hon att stänga igen och blir oerhört viktigt för Kopparbergs/Göteborg.

5 Stina Blackstenius, forwad, Linköping:

– Jag tror inte att vi har någon sådan (den spelartypen) i dag. Hon kan ta emot en boll, vända bort en spelare och utmanar gärna en mot en. Det händer alltid något i djupled. Det är bära eller brista, och oftast bär det väldigt långt för Stina.

ANNONS